Marković: Napuštanje Odbora politički PR Demokrata

“Mi radimo svoj posao, u skladu sa našom agendom i planom rada. A ne sa onim što su Odbora za stvaranje uslova za sprovođenje izbora", poručio je premijer Duško Marković
5506 pregleda 19 komentar(a)
Marković, Foto: Boris Pejović
Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.12.2019. 19:23h

Premijer Duško Marković kazao je da se “očigledno radi o političkom PR-u” , komentarišući odluku Demokrata sa napuste Odbor za izborno zakonodavstvo i uslove povratak povlačenjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Ne znam što su suštinski razlozi takve odluke Demokrata. Što se tiče Zakona o slobodi vjeroispovijesti, to je programska obaveza Vlade u drugim kvartalu ove godine. A bio je i u planu rada Vlade i za 2017. godinu”, kazao je Marković na svečanosti Ministarstva nauke u Vili Gorica.

Dodao je da zakon proslijeđen Skupštini.

“Mi radimo svoj posao, u skladu sa našom agendom i planom rada. A ne sa onim što su Odbora za stvaranje uslova za sprovođenje izbora.”

Dodao je da ne zna kako će se stvari dalje odvijati, da li će Odbor nastaviti da radi ili će biti prekinut, ali da u svakom slučaju Vlada mora da radi svoj posao.

Na pitanje šta bi značilo ukoliko Odbor ne nastavi sa radom, premijer je kratko kazao da “idemo dalje.”

“Ovaj Zakon treba Crnoj Gori kao što ga ima svaka demokratska i slobodna zemlja, ne samo širom regiona nego širom Evrope. Ako ovaj Zakon ima Srbija, Hrvatska, BiH, zašto ga ne bi imala i Crna Gora”, kazao je on.

Napomenuo je da je stari zakon na snazi iz 1977. godine i da je danas sasvim drugačiji kontekst.

“Mi ga donosimo u najboljem interesu i u skladu sa evropskim stadardima. Ovaj zakon nije usmjeren ni protiv jedne vjerske zajednice i crkve, niti protiv jednog vjernika ili grupe vjernika, nego nasuprot - u interesu slobode vjeroispovijesti.”

Poručio je i da nemaju od koga da brane kada je u pitanju primjena Zakona.

“Nijedan manastir, nijedna crkva nije napadnuta, niti ćemo tamo koračati da osvajamo taj prostor. U crkvenim i vjerskim objektima će se i dalje služiti vjerski obredi i to će i dalje biti mjesta za vjernike. Pitanje imovine mora biti riješeno,” kazao je on.

“Nama ne pada na pamet da uzimamo tuđu imovinu. Zakon jasno predviđa da će vjerske zajednice imati mogućnosti da dokažu svoje vlasništvo. Ako postoji spor o tom vlasništvu, ono će se dokazivati u skladu sa zakonskom procedurom u odgovarajućem postupku Upravnog suda i naravno viših sudova.”

Najavio je da će lično učestvovati na skupštinskoj raspravi kada ovaj Predlog zakona bude na dnevnom redu.

Dodao je i da su svi znali da Vlada radi na tom zakonu.

“Imali smo dijalog sa svi vjerskim zajednicama, samo jedna vjerska zajednica ne želi da prihvati ovaj pristup iz nekih iracionalnih razloga", kazao je premijer, dodajući da bi trebalo neki dođe do preispitivanja zašto je svima dobar zakon sem SPC.

Na pitanje o pokušaju ubistva Miodraga Dake Davidovića, Marković je kazao da je svaki atak na život čovjeka "neprijhvatljiv i drski čin".

“Upoznat sam iz medija sa tom činjenicom. Dobro je da nema tragične posljedice. Nadam se da će istražni organi Republike Srbije naći odgovor i riješiti taj slučaj.”

Bonus video: