Mikić: Novac od partijskog zapošljavanja usmjeriti na besplatne udžbenike

Odbornik GP URA podsjeća da je ta partija ranije predložila i da se vrati dječji dodatak i da će se zalagati da sva djeca u Crnoj Gori imaju ravnopravan status i besplatno osnovno obrazovanje
722 pregleda 10 komentar(a)
Mikić, Foto: URA
Mikić, Foto: URA
Ažurirano: 16.12.2019. 11:55h

Odbornik Građanskog pokreta URA i izvršni direktor te partije, Zoran Mikić, podnio je Skupštini Glavnog grada inicijativu i amandmane na Prijedlog Budžeta Podgorice za 2020. godinu kojima se traži obezbjeđivanje besplatnih udžbenika za učenike svih osnovnih škola na teritoriji Glavnog grada.

“Cilj ove inicijative jeste da se započne sa faznim uvođenjem besplatnih udžbenika, na način što bi se u u narednoj školskoj godini 2020/2021. obezbijedili besplatni udžbenici od prvog zaključno sa petim razredom, a u školskoj 2021/2022. godini besplatni udžbenici za sve učenike osnovnih škola na teritoriji Glavnog grada. U Podgorici prema dostupnim statističkim podacima ima 22.126 učenika osnovnih škola”, navodi u obrazloženju ovog amandmana Mikić.

ura
Amandmani URE(Foto: URA)
URA
Amandmani URE(Foto: URA)
URA
Amandmani URE(Foto: URA)

On kaže da u URI ne žele da se bave temama i inicijativama koje dijele građane Crne Gore i stvaraju podjele u društvu.

“Posvećeni smo predlozima i konkretnim potezima za dobrobit svih građana Glavnog grada. Zbog toga smo podnijeli amandmane i prijedloge da se za 560.000 eura poveća izdatak u budžetskoj stavki „Ostali transferi“ u okviru koje se planiraju sredstva za kupovinu udžbenika i školskog pribora. Ustav Crne Gore u članu 75 propisuje da je osnovno obrazovanje obavezno i besplatno. U praksi imamo situaciju da je osnovno obrazovanje besplatno samo na papiru. Kupovina udžbenika predstavlja veliki izdatak za kućni budžet i teret za roditelje, posebno roditelje sa više djece imajući u vidu da cijena kompleta udžbenika zavisno od razreda koji dijete pohađa iznosi od 39.80 do 94.20 eura. U tu cijenu ne spadaju školski pribor i ostale neophodne stvari za školu. Zbog toga velikom broju roditelja septembar i početak školske godine teško padaju”, navodi Mikić.

On podsjeća da je URA ranije predložila i da se vrati dječji dodatak i da će se zalagati da sva djeca u Crnoj Gori imaju ravnopravan status i besplatno osnovno obrazovanje.

“Slične inicijative kao u Podgorici uputiće odbornici URE u drugim opštinama. Podsjećamo crnogorsku javnost da opštine u kojima je opozicija na vlasti godinama unazad obezbjeđuju besplatne udžbenike za sve učenike kao što je slučaj u Budvi ili za učenike prva četri razreda što je praksa u Herceg Novom. Čak i opštine sa sjevera finansijski mnogo slabije od Podgorice poput Berana i Plužina u kojima je takođe opozicija na vlasti obezbjeđuju besplatne udžbenike za sve razrede osnovnih škola”, dodaje Mikić.

Smatra da bi usvajanjem njegovog amandmana Glavni grad nastavio sa dobrom praksom drugih opština.

“Obaveza Glavnog grada je da brine o budućim generacijama i da ulažemo u znanje. U saradnji sa resornim Ministarstvom prosvjete treba izraditi modele da besplatni udžbenici budu trajno rješenje na nivou čitave države. Ukoliko DPS vladajuća većina u Podgorici odbije ovu inicijativu onda je jasno da su za njih nebitne životne teme i da ih ne zanimaju konkretni problemi sa kojima se građani suočavaju zbog loše socio-ekonomske situacije u državi. Novca za realizaciju ove inicijative ima u Budžetu tako da to nije i ne može biti prihvatljiv izgovor. Novac od partijskog zapošljavanja treba usmjeriti na dječije udžbenike", rekao je Mikić.

Takođe je, ocjenjuje, nedopustivo da se novcem svih građana Glavnog grada iz budžeta pomažu gradska preduzeća poput Vodovoda ili Parking servisa koji imaju sopstvene prihode koji su im dovoljni za normalno funkcionisanje.

"Ako saberemo iznose iz raznih afera bivšeg gradonačelnika Miomira Mugoše - afere „KAP“, „Bazar“, „Carine“, „KIPS“, „Radni sporovi i presude“, dolazimo do podatka da su Država Crna Gora i Glavni grad zbog bahatog, drskog i nezakonitog inaćenja podgoričkog šerifa izgubili najmanje 70 miliona eura, a taj iznos je vjerovanto i veći", ističe Mikić i dodaje:

“Ako govorimo kroz brojke, za 70 miliona mogli smo obezbijediti besplatne udžbenika za sve učenike osnovnih škola u Podgorici za narednih 50 godina. Sa druge strane, za iznos od 155 miliona, koliko Vlada ulaže u avio kompaniju Montenegro Airlines, mogli smo obezbijediti besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola u čitavoj državi za narednih 35 godina”, zaključuje Mikić.

Bonus video: