Marković: Iz EU pitali za sporni zakon, rekli smo da je to ustavna obaveza

„Nećemo istjerivati sveštenstvo iz postojećih objekata SPC niti ćemo tamo uvoditi neko drugo sveštenstvo", poručio je premijer
7901 pregleda 51 komentar(a)
Marković danas u Tivtu, Foto: Vlada Crne Gore
Marković danas u Tivtu, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 16.12.2019. 14:55h

Premijer Duško Marković potvrdio je da su iz delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i nekih ambasada zapadnih država pitali izvršnu vlast zbog čega baš u ovom trenutku stavlja u skupštinsku proceduru predlog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, smatrajući da to ne doprinosi dijalogu vlasti i opozicije unutar Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu.

Na pitanje „Vijesti“ da li je bilo sugestija od Delegacije EU u Crnoj Gori da se zastane sa donošenjem zakona koji oštro dijeli javnost u Crnoj Gori, Marković je potvrdno odgovorio.

„Pitao sam ih zašto bi to uradili. Da li to znači kvalitet u Odboru (za sveobuhvatnu izbornu reformu), da li to znači kvalitet izbornog zakonodsvstva i može li se uopšte to zakonodavstvo dostaviti parlamentu do kraja decembra i o njemu odlučivati. Nema tih garancija", kazao je Marković, dodajući da sve što se dešava u vezi predlaganja ovog Zakona, „sve jedna opstrukcija da se Vlada zaustavi u kreiranju svojih politika na koje smo obavezni Ustavom, a ne programom bilo koje partije“.

Demokrate su prošle sedmice napustile rad Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu tražeći da DPS povuče iz procedure sporni Zakon o slobodi vjeroispovjesti, dok su žestoke reakcije na predlog tog propisa stigle i iz DF-a i posebno, Mitropoliije crnogorsko-primorske.

Marković je kazao da je Evropljanima poručio i da je ovaj zakon po programu rada Vlade, bio predviđen za drugi kvartal ove godine, da se na njemu radi već duže vrijeme i da primjedbi na njegov predlog nemaju Islamska zajednica, Rimokatolička crkva i Jevrejska zajednica u Crnoj Gori. Istakao je da je ovaj Zakon kao temu razgovora, lično kandidovati i prilikom prošlonedjeljnog susreta sa državnim sekretarom Svete Stolice, kardinalom Pjetrom Parolinom „iako je državni sekretar imao tu temu na stolu shodno zahtjevima koji su došli od Srpske pravoslavne crkve iz Crne Gore“.

„Iz tog našeg razgovora je proisteklo da i Sveta Stolica i Crna Gora žele da se o ovom zakonu postigne najveći stepen konsenzusa, a mi smo pet godina radili da do njega i dođe. Konsenzusa ne može biti ako to neko ne želi. Nemamo protivljenje ni Rimokatolilke crkve, ni Islamske zajednice, ni Jevrejske zajednice u Crnoj Gori, imamo jednostavno protivljenje Srpske mitropolije u Crnoj Gori iz poznatih razloga koji su iracionalni", kazao je Marković, dodajući da je na spekulacije iz određenih diplomatskih krugova da DPS u ovom trenutku kandiduje ovaj zakon da bi opstruirao dijalog o izbornim uslovima sa opozicijom, odgovorio da Zakon o slobodi vjeroispovjesti nikada nije bio tema izbornog zakonodavstva, da o njemu niti jedna partija nije pregovarala u kontekstu izbornih uslova, i da se na tom zakonu radio godinama uz široke konsultacije kako na nacionalnom, tako i međunarodnom nivou, te da ga je prihvatila i Venecijanska komisija.

„Svi su znali da radimo na tom zakonu i da će on biti u crnogorskom parlamentu. Poručujem svima da to nije revolucionarni zakon, to nije zakon koji uključuje oduzimanje imovine bilo kojoj vjerskoj zajendici, pa ni SPC. To je zakon koji po najvećim evropskim standardima regulišemo ovu oblast kao i svako drugo uređeno društvo i svaka demokratska država. Ovo je zakon po kome će se znati što je crkveno, a što je državno, nevezano od toga ko će služiti vjerske obrede u tim crkvama", istakao je Marković dodajući da „nećemo istjerivati sveštenstvo iz postojećih objekata SPC niti ćemo tamo uvoditi neko drugo sveštenstvo.“

„To je obična manipulacija da se zaustavi proces demokratizacije Crne Gore i da se jedno važno pitanje koje smo preuzeli i nezavisnošću i Ustavom, dovede do kraja. Vlada ostaje odlučna na tom planu", zaključio je premijer.

Bonus video: