EU: Propuštena prilika za dijalog, regulisanje vjerskih zajednica urediti inkluzivno

Stano je rekao da EU ponavlja da je mjesto političkoj debati u Skupštini i da parlamentarni bojkoti nisu rješenje, posebno za zemlju koja pregovara o pristupanju EU
19350 pregleda 40 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori
Ilustracija, Foto: Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori
Ažurirano: 19.12.2019. 19:01h

Evropska unija (EU) žali što zbog nedostatka kvoruma, privremeni parlamentarni Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva nije uspio da uspješno okonča svoj rad prije kraja mandata, 18.12., saopštio je danas Peter Stano, glavni portparol EU za vanjsku i bezbjednosnu politiku.

"Ovo je propuštena prilika za Crnu Goru da ponovo uspostavi politički dijalog u Skupštini, da na sveobuhvatan i inkluzivan način sagleda izborni okvir, poveća povjerenje u sprovođenje parlamentarnih izbora sljedeće godine i postigne međustranački dogovor o brojnim pitanjima koja su presudna za program reformi na putu Crne Gore ka EU, posebno za poglavlja 23 i 24", istakao je Stano.

On je dodao da EU ponavlja da je mjesto političkoj debati u Skupštini i da parlamentarni bojkoti nisu rješenje, posebno za zemlju koja pregovara o pristupanju EU.

"EU je dosljedno ohrabrivala sve političke aktere u Crnoj Gori da preuzmu odgovornost za vraćanje političke debate u Skupštinu. Regulisanje vjerskih zajednica nacionalna je nadležnost, ali to pitanje treba urediti na inkluzivan način, koji okuplja zainteresovane strane i u skladu je sa međunarodnin i evropskim standardima o ljudskim pravima, a posebno u skladu sa preporukama Venecijanske komisije od 24.6. 2019.", zaključio je Stano.

Povezani članci

18. Decembar 2019.

Vlast bez opozicije predlaže izmjene izbornih zakona

Bonus video: