CDT: Ključni postulati vlasti i opozicije – zloupotrijebi okolnosti ili ucijeni protivnika

“Mora se ponovo pokrenuti proces razgovora i napraviti što širi obuhvat oni kojih učestvuju u njima. U te razgovore se mora uključiti makar većina opozicionih poslanika”, poručili su iz CDT
849 pregleda 2 komentar(a)
Sa jedne od sjednica Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, Foto: Luka Zeković
Sa jedne od sjednica Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, Foto: Luka Zeković

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) apelovao je na predlagače izbornih zakona da ne šalju predloge na skupštinski plenum, već da naprave još jedan napor i dogovore usvajanje izbornog zakonodavstva.

CDT je pozvao predlagače zakona da, kako su kazali, ne gaze demokratske norme i ne vuku jednostrane poteze.

Iz te nevladine organizacije su naveli da su osnovni postulati demokratije da se izborno zakonodavstvo usvaja dogovorom, odnosno što je moguće širim konsenzusom.

“Međutim, ispostavilo je da su kod nas ključni postulati vlasti i opozicije – zloupotrijebi okolnosti ili ucijeni protivnika”, rekli su iz CDT-a.

Da bi taj proces bio uspješan, prema njihovim riječima, partije moraju biti veće od sopstvenih interesa, “a to u dosadašnjem dijelu rada često nije bio slučaj”.

“Mora se ponovo pokrenuti proces razgovora i napraviti što širi obuhvat oni kojih učestvuju u njima. U te razgovore se mora uključiti makar većina opozicionih poslanika”, poručili su iz CDT.

Oni su kazali da se u suprotnom rizikuje da “dobijemo finalnu potvrdu da smo postali društvo koje nije sposobno da samo rješava probleme”.

“Ako nijesmo sposobni da rješavamo probleme onda kao društvo prizivamo mentore ili protektorate, a to ne priliči ozbiljnoj državi. A ako ne znamo da ih rješavamo vrlo brzo ćemo živjeti posljedice te nesposobnosti”, upozorili su iz CDT-a.

Oni su kazali da je velika odgovornost poslanika jer građani očekuju da za njih neko rješava probleme, a ne da ih multiplicira.

“Ako se ovo ne riješi na pravi način još jednom će se postaviti pitanje svrhe postojanja Skupštine. Ta će institucija umjesto da bude "dom demokratije" postati "dom gubitništva" i uzalud potrošenog novca građana”, zaključili su iz CDT-a.

Bonus video: