Kovačević: Đukanović se zalijeće na Svetoga Vasilija Ostroškog

Uslov opstanka Crne Gore je, kako je kazao portparol Nove, da poštuje crkvu u kojoj je službovao Sveti Vasilije Ostroški
8120 pregleda 16 komentar(a)
Kovačević, Foto: Boris Pejović
Kovačević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.12.2019. 10:24h

Dobro bi bilo da predsjednik Milo Đukanović ne nameće narodu izbor - crkva ili njegova privatna država, jer je u tom slučaju država ta koja može prestati da postoji, a ne crkva, poručio je Marko Kovačević, portparol Nove srpske demokratije, povodom izjave predsjednika u emisiji "Živa istina".

"Možda Milo Đukanović ne voli da koristi jezik sile, ali silu svakako voli da koristi i to sva Crna Gora već zna. Bilo je više i Osmanlija pa su u tim vremenima opstali Sveti Vasilije iz Hercegovine i Sveti Petar Cetinjski iz Stare Crne Gore i nisu ustuknuli nego su odbranili vjeru pravoslavnu. Dobro bi bilo da Đukanović ne nameće narodu izbor Crkva ili njegova privatna država jer je u tom slučaju država ta koja može prestati da postoji, a ne Crkva. Jer ako svoju privatnu državu pretvori u ono što su prema Crkvi bile sve okupacione vlasti od otomanske do njemačke, onda će se sa tom državom od strane vjernika tako i postupati. Mi se ne zalijećemo, mi čekamo pred svetinjama našu braću koju je Đukanović zarobio da nam kažu jesmo li braća i jesmo li narod Svetog Vasilija Ostroškog. Ako kažu da nismo, postaće nam isto što i nekad Turci, pa ćemo i od njih braniti vjeru kao nekad od Turaka", kazao je Kovačević.

Uslov opstanka Crne Gore je, kako je kazao, da poštuje crkvu u kojoj je službovao Sveti Vasilije Ostroški.

"Ne želimo mi da pobjedimo državu Crnu Goru nego Milo Đukanović i Duško Marković žele da država Crna Gora izgubi. Uslov opstanka Crne Gore je da poštuje Crkvu u kojoj je službovao Sveti Vasilije Ostroški, koji je bio njen episkop zahumski i koji ni na jedan način tada nije pripadao prostoru Crne Gore, ali je zavrijedio svetost kod Gospoda koju je nesebično izlio i na Crnu Goru. Milo Đukanović i Duško Marković su takvi "Crnogorci" da Svetome Vasiliju za tu milost i blagodat koju je Bog kroz njega dao Crnoj Gori vraća time što hoće da progoni njegovu Crkvu i otima njene hramove. Svete se Svetom Vasiliju za njegovu dobrotu i svetost. I onda Đukanović ima obraza da nekome kaže da se ne zalijeće. A on se zalijeće na Svetoga Vasilija Ostroškog. Ko misli da će Milo u tom zalijetanju biti pobjednik, prosto mu bilo. Kao i onima koji će na Svetog Vasilija jurišati sa njim. Mi pravoslavni treba da ostanemo smireni i da vjerujemo da će nas Bog naučiti kako da nasilnicima odgovorimo na najbolji način", poručio je Kovačević.

Bonus video: