URA: DPS ne zanimaju životne teme

Predloženo odbijanje inicijative GP URA - da se dio novca iz budžeta Glavnog grada preusmjeri za besplatne udžbenike za sve osnovce
1203 pregleda 1 komentar(a)
Besplatne knjige za sve đake dosad je obezbijedilo pet opština, Foto: Luka Zeković
Besplatne knjige za sve đake dosad je obezbijedilo pet opština, Foto: Luka Zeković

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković predložio je odbijanje amandmana Građanskog pokreta URA na predlog budžeta za 2020. godinu, kojima su iz te partije inicirali određene uštede u ukupnom iznosu od 560 hiljada eura, kako bi za isti novac Opština mogla da obezbijedi besplatne školske knjige za sve osnovce.

“Odluka Vukovića i Odbora za finansije da odbiju inicijativu URE da svi osnovci u našem gradu dobijaju besplatne udžbenike jasno pokazuju da su za DPS nebitne životne teme”, ocijenili su iz te partije.

Prema inicijativi i amandmanima GP URA, praksa kupovine udžbenika za sve osnovce uvodila bi se fazno - u školskoj 2020/21. godini bili bi obezbijeđeni besplatni udžbenici za đake od prvog do petog razreda, a godinu kasnije za sve. U Podgorici, podsjećaju iz te partije, ima 22.126 učenika osnovnih škola.

“Izgovori da novca nema i da je raspoređen za druge namjene jednostavno ne stoje. Našim amandmanima predložili smo realne izmjene u budžetu kojima nije narušen planirani ukupni obim Izdataka. Plan rashoda iz predloga budžeta je zadržan na iznos od 93.703.000 eura. Predložili smo da se svega 0,6 odsto od ukupnih izdataka iz budžeta izdvoji za besplatne udžbenike, a da se taj novac preusmjeri sa partijskog zapošljavanja, komunikacionih usluga, javnih preduzeća i ogromnog iznosa koji se izdvaja po osnovu ugovora o djelu”, rekao je izvršni direktor GP URA Zoran Mikić.

Prema jednom od predloga GP URA, trebalo bi prekinuti praksu pomaganja preduzeća poput Parkinga i Vodovoda. Amandmanom je traženo da u sljedećoj godini 30.000, odnosno 80.000 manje bude uplaćeno tim preuzećima. Iz Glavnog grada predlog za Parking servis nisu posebno komentarisali, ali su na predlog da se Vodovodu umanji uplata za 80 hiljada, naveli da bi “smanjenje ovih izdataka imalo za posljedicu začepljenje atmosferske kanalizacije i plavljenje ulica”.

Mikić je podsjetio da opštine Budva, Berane, Plužine, Žabljak i Šavnik godinama obezbjeđuju besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola.

“Očigledno je da Glavni grad neće nastaviti sa dobrom praksom drugih opština”, ocijenio je on.

Glavni grad za kupovinu knjiga i školskog pribora za učenike prvog razreda, kako se navodi u odgovorima na inicijativu GP URA, u sljedećoj godini izdvojiće 115 hiljada eura. Sjednica Skupština Glavnog grada na kojoj će odbornici raspravljati i o Budžetu, zakazana je za danas u 10.00 sati.

Građani lome, pa građani i plaćaju

Iz GP URA predložili su i da sredstva za “Intervencije u komunalnoj privredi” budu umanjene za 60.000 eura, navodeći da je planiranih 350.000 mnogo i da ta stavka posljednjih pet godina ne prelazi 240 hiljada eura.

Iz Glavnog grada kazali su, pored ostalog, da su ta sredstva povećana i da predstavljaju izdatke za poslove koji se pojedinačno ne mogu predvidjeti prilikom planiranja budžeta, a dešavaju se i moraju biti predviđeni i plaćeni.

“Ovdje se radi o poslovima koji su posljedica vandalizma… kroz ispisivanje grafita, lomljenje mobilijara, rušenje ograda i stubića prilikom saobraćajnih udesa…”, stoji u odgovoru Glavnog grada.

Bonus video: