Mikić: Na osnovu presuda protiv Glavnog grada od 2015. isplaćeno 32 miliona eura

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je istakao da je budžet ove godine sada ostvaren u iznosu od 83 miliona, da je prvobitno bio planiran na 63, pa rebalansiran na 75 miliona eura
5015 pregleda 0 komentar(a)
Sa jedne od ranijih sjednica SO Podgorica, Foto: Savo Prelević
Sa jedne od ranijih sjednica SO Podgorica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.12.2019. 16:44h

Odbornici u Skupštini Glavnog grada završili su raspravu o predlogu Budžeta za 2020. godinu.

Rasprava o tom značajnom dokumentu trajala je pet sati.

Odbornici vladajućih partija tvrde da je razvojni, dok je opozicija saglasna da je budžet izborni i da se godinama ponavljaju isti projekti.

Sekretar za finansije Glavnog grada Miomir Jakšić je istakao da je budžet za 2020. godinu planiran na 93 miliona eura.

Odbornik DF Vladimir Bulatović je istakao da je budžet izborni, a ne razvojni, a da u prilog tome idu brojne stavke.

Vladimir Čađenović je naglasio da nema ničeg istorijskog u budžetu, "kako su ranije pokušali da obmanu građane".

"Imamo povećanje zarada u izbornoj godini. Ima nerazumnih stavki, prenosimo svake godine sredstva, a kreditno se zadužujemo", istakao je Čađenović. On je naglasio da ne može da shvati, da je prošle godine preneseno 7,5 miliona, a kreditno smo se zadužili.

Vuković: Budžet ostvaren u iznosu od 83 miliona eura

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je istakao da su u prvih pola godine rada mandata ove gradske uprave, stvorili neophodne pretpostavke da se počne sa realizacijom projekta za prečišćavanje otpadnih voda.

On je istakao da je budžet ove godine sada ostvaren u iznosu od 83 miliona, da je prvobitno bio planiran na 63, pa rebalansiran na 75 miliona eura.

"Tražio sam podatak od sekretara Jakšića koliko je ostvaren do sada budžet. To je 83 miliona", istakao je Vuković.

On je istakao da se u Glavnom gradu ponašaju racionalno, da je od prodaje nepokretnosti bilo planirano da prihoduju 4,4 miliona eura, a ostvarili su po tom osnovu milion i po više.

"Od komunalija smo naplatili 23 miliona eura". Vuković je istakao da su smanjili socijalna davanja, da nikome normalnom, nije na pameti da to zloupotrebljava. Da su racionalni, Vuković je kao primjer naveo i to što su krenuli u racionalizaciju broja zaposlenih.

Odbornik Socijaldemokrata Boris Mugoša je istakao da je tekući budžet 35, a kapitalni 53 miliona eura.

On je naglasio da su svi saglasni da je uređaj za prečišćavanje otpadnih voda potreban gradu.

"Da li je trebao ranije da bude završen, jeste", kazao je Mugoša.

On je kazao da se smanjuju bruto zarade, a da smo "svjesni da je potrebna racionalizacija radnih mjesta u Javnoj upravi, ne samo na lokalnom nivou".

Odbornik DPS Andrija Klikovac je istakao da je nesporno da je budžet Glavnog grada razvojni.

Odbornik Demokrata Branko Vuković je istakao da je projekat istočne tribine Gradskog stadiona primjer kako DPS manipuliše godinama. On je kazao da je taj projekat bio najavljen da će biti završen kada je kandidat za gradonačelnika bio Miomir Mugoša, pa Slavoljub Stijepović. Odnosno, kako je naglasio, izgradnja se najavljuje od 2010. godine.

Mikić: Loša ekonomska politika godinama

Odbornik URA Zoran Mikić je istakao da se slaže sa kolegama iz opozicije da je budžet za iduću godinu izborni.

Naglasio je da Glavni grad decenijama vodi lošu ekonomsku politiku.

"Pitam sekretara Jakšića kako će da utiče na budžet presuda u Strazburu u slučaju KIPS i šta će biti urađeno povodom toga, pošto tek slijedi žalbeni postupak i ta suma će biti još veća", kazao je Mikić.

On je naglasio da je od 2015. do 2019., uključujući i ovu godinu, po osnovu sudskih sporova isplaćeno čak 32 miliona eura.

"To su radni sporovi, kao i u slučaju eksproprijacije zemljišta, a nastali za vrijeme mandata Miomira Mugoše. Ko će da odgovara za toliku štetu", zapitao je Mikić.

On je istakao da je za sporove iz vremena Mugoše, odnosno u slučaju Carina, Kips i sličnih šteta 70 miliona eura.

Jakšić je istakao da nije pravnik, da je presuda stigla, a da je tužena država.

Mikić je odgovorio da je najmanja suma koju će građani da plate u slučaju KIPS 4,5 miliona eura. "Nisam čuo da je neko iz vlasti osudio ponašanje Mugoše", kazao je Mikić.

On je istakao da je gradonačelnik Vuković pozvao opoziciju na saradnju i da će razmotriti zahtjeve, ali da su u praksi svi njihovi predlozi odbijeni.

Kako je pojasnio odbijeni su amandmani za besplatne knjige za osnovce, za stavljanje moratorijuma na gradnju na prostoru nekadašnje kasarne Morača, ugrađivanje vodomjera.

Čađenović: Ko je uklonio vijenac koji su postavile Demorkate

Odbornik Demokrata u Skupštini Glavnog grada Vladimir Čađenović je zatražio od nadležnih da kaže ko je 19. decembra sa Spomenika partizanu borcu na Gorici uklonio vijence koje je položila delegacija te partije na Dan oslobođenja Podgorice.

Čađenović je istakao da je to skandal, da je njihova delegacija to učinila u 9.30 časova, prije nego što je to uradila delegacija Glavnog grada.

"Vijenac je uklonjen. Gdje je završio", kazao je Čađenović.

Predsjednik Skupštine Glavnog grada Đorđe Suhih je kazao da će ispitati šta se dogodilo.

Čađenović je istakao da nije bitno ko je prvi položio vijence, naglasivši da je njihova delegacija povodom 13. jula to učinila ranije nego zvaničnici države, ali da tada cvijeće nije maknuto.

Odbornik Demokrata Branko Vuković je istakao da je projekat istočne tribine Gradskog stadiona primjer kako DPS manipuliše godinama.

On je kazao da je taj projekat bio najavljen da će biti završen kada je kandidat za gradonačelnika bio Miomir Mugoša, pa Slavoljub Stijepović. Odnosno, kako je naglasio izgradnja se najavljuje od 2010. godine.

Suhih najavio prenos

Odbornik DF-a Miodrag Bešović je istakao da je budžet netransparentan, jer i "dalje dobijamo nejasne stavke".

On je zamjerio što nema prenosa zasjedanja, kako bi građani mogli da čuju šta pričaju njihovi predstavnici.

Predsjednik Skupštine Đorđe Suhih je istakao da će najvjerovatnije prvo zasjedanje iduće godine biti prenošeno. Kako je pojasnio, to će biti preko video linka, odnosno besplatno.

"Sve je pripremljeno, preko interneta će moći da ga prate i u Argentini, Australiji" kazao je Suhih.

On je naglasio da nijedna televizija nije pokazala interesovanje za prenos.

"Što je razumljivo, niko neće da radi to bez nadoknade. Sjednice traju satima, to bi remetilo njihove programske šeme", kazao je Suhih.

Bešović je istakao da mnogo manje uprave u Crnoj Gori preko lokalnih televizija prenose sjednice.

Bešović je zamjerio što je gradonačelnik Vuković napustio sjednicu ranije, prethodno iznijevši hvalospjeve na svoj račun.

"To je već postala praksa, to govori o njegovom poštovanju i odnosu prema nama", kazao je Bešović.

Vuković je na početku zasjedanja sjednice tražio da mu se dopusti da govori, jer mora da napusti sjednicu, zbog obilježavanja 70 godina košarkaškog kluba "Budućnost".

To mu je zamjerio i odbornik Demokrata Mitar Vuković, ističući da je mnogo važnija rasprava o budžetu od proslave KK "Budućnost".

Na dnevnom redu je preko 40 tačaka, pa će sjednica biti nastavljena u petak.

Danas će odbornici između ostalog raspraviti o predlogu odluke o porezu na nepokretnosti, lokalnim administrativnim taksama, o visini, načinu obračunavanja i plaćanja članskog doprinosa Turističkoj organizaciji Podgorice, kao i predlogu o parkiranju.

Bonus video: