Amfilohije: Poslanici, nemojte učestvovati u raspravi o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti

"Očekujemo i od poslanika koji pripadaju Rimokatoličkoj Crkvi i Islamskoj Vjerskoj Zajednici da ne daju legitimitet i ne podrže ovaj Predlog zakona jer svojim učestvovanjem podržaće uskraćivanje Pravoslavnoj crkvi"
17715 pregleda 124 komentar(a)
Sa skupa koji je u organizaciji Mitropolije crnogorsko primorske održan u Nikšiću, Foto: Boris Pejović
Sa skupa koji je u organizaciji Mitropolije crnogorsko primorske održan u Nikšiću, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.12.2019. 18:19h

Mitropolija crnogorsko primorska pozvala je poslanike u Skupštini Crne Gore da ne učestvuju u raspravi i izglasavanju Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica

"Glas naroda je pokazao vjernost zavještanju Svetog Vasilija, Svetog Petra, Kralja Nikole i ostalih vladara koji su kroz istoriju prilagali i ostavljali svoja dobra Crkvi Pravoslavnoj i vjernom narodu. Taj glas naroda Božijeg će Pravoslavna crkva 24. decembra na čelu sa svojim episkopima, svim sveštenstvom i monaštvom posvjedočiti i pred Skupštinom Crne Gore gdje će još jednom biti pročitana Svetovasilijevska poruka", navodi se u saopštenju mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija.

Ovim činom, kako je dodao, žele da pozovu poslanike da "ispoštuji glas naroda". U saopštenju se navodi i da su građani prisustvom na skupu 21. decembra u Nikšiću iskazali svoj stav povodom Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti.

"Posebno ćemo se obratiti članovima Zakonodavnog odbora da saglasno Ustavu Crne Gore, saglasno zakonima koji vladaju u modernim evropskim državama, saglasno cjelovitosti preporuka Venecijanske komisije, donese odluku kojom će predloženi Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica biti povučen iz skupštinske procedure čime bi se stvorili uslovi da se pripremi novi".

Taj novi zakon, kako je saopštio mitropolit Amfilohijem bi uključivao "da u samom nazivu Zakona vrati Crkvi svoje ime a ne da kao u predloženom Zakonu Crkvu lišava vjekovnog imena i njenog identiteta".

"Zakonske odredbe kojim bi se omogućio povraćaj imovine koju je bezbožna, anticrkvena, komunistička vlast otela i opljačkala od Crkve, saglasno zakonu koji je još 2000. godine usvojila Skupština Crne Gore, a zatim ga i poništila. Da se ispoštuje vjekovni kontinuitet tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica u Crnoj Gori".

Mitropolit Amfilohije uputio je apel poslanicima, "naročito" opozicionim da ne učestvuju u raspravi i izglasavanju "ovakvog diskriminatornog i neustavnog Zakona".

"Očekujemo i od poslanika koji pripadaju Rimokatoličkoj Crkvi i Islamskoj Vjerskoj Zajednici da ne daju legitimitet i ne podrže ovaj Predlog zakona jer svojim učestvovanjem podržaće uskraćivanje Pravoslavnoj crkvi - najbrojnijoj vjerskoj zajednici u Crnoj Gori onih prava koje imaju njihove vjerske zajednice koje su ostvarile kroz potpisivanje ugovora Vlade Crne Gore sa Vatikanom, Islamskom Vjerskom Zajednicom i Jevrejskom Zajednicom. Još jednom apelujemo da ovako osjetljiv i kompleksan Zakon mora biti usaglašen sa savremenim međunarodnim evropskim zakonima koji garantuju pravo na privatnu i kolektivnu svojinu svima pa i Crkvama i vjerskim zajednicama. Crkva će saglasno Ustavu Crne Gore i zakonima međunarodne zajednice preuzeti sve zakonske mjere za očuvanje svog kontinuiteta, identiteta i svojih vjekovnih prava kako bi spriječila primjenu marksističko-staljinističkog zakonodavstva na kome se očevidno zasniva ovaj Predlog zakona", zaključuje se u saopštenju mitropolita Amfilohija.

Bonus video: