Amfilohije: Jedan gradonačelnik mi nudio da se učlanim u DPS

Mitropolit crnogorsko-primorski je odlikovao Miloja Šćepanovića Zlatnim likom Svetoga Petra lovćenskog tajnovidca zato što je ”posvjedočio vjeri, sačuvavši savjest i obraz Crne Gore”
33534 pregleda 243 komentar(a)
Mitropolit Amfilohije, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović
Mitropolit Amfilohije, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti bezakonje i da se nada da će se vlast urazumiti, jer su dosta oteli od naroda.

“Nadamo se u Boga da će se i ova vlast sadašnja urazumiti. Dosta su oteli od naroda. Njihovi prethodnici su za narod otimali, tako su govorili, ali se vidi po njihovim đacima da to nije bilo otimanje za narod, nego za sebe, za svoje interese“, kazao je Amfilohije.

On je poručio da nije dobro da se danas “oni koji su na vlasti u Crnoj Gori vraćaju prokletome caru Dukljaninu”:

„Nije dobro za njih, da ne govorimo o Crnoj Gori”, poručio je nakon liturgije u Hramu Hristovog vaskrsenja.

Amfilohije je kazao da Hram Hristovog vaskrsenja pripada svetom gradu Jerusalimu kao što i drugi hramovi pripadaju onim svecima kojima su posvećeni, a onda i onima koji grade, koji se sabiraju, koji se pričešćuju u njima...

“Njima pripadaju hramovi a ne bezbožnicima, sledbenicima prokletog cara Dukljanina”.

On je istakao da oni koji su na vlasti hoće da ograniče crkvu božju koja je bezgranična. “Jedan od njih, gradonačelnik, govorio mi je „Bilo bi divno da te upišemo u DPS”, a ja njemu kažem: “Dragi moj brate i prijatelju, meni je uska vasiona da se smjestim, a ti hoćeš u malu političku partijicu da me smjestiš. Nemoj da se rugaš sa mnom i sa onom stolicom na kojoj ja sjedim“, kazao je Amfilohije.

Amfilohije je odlikovao Miloja Šćepanovića Zlatnim likom Svetoga Petra lovćenskog tajnovidca zato što je ”posvjedočio vjeri, sačuvavši savjest i obraz Crne Gore”. Šćepanović je dao otkaz u policiji nakon 23 godine rada, zbog dešavanja nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti, jer, kako je obrazložio, nije htio da učestvuje u akciji policije protiv građana.

„Želim da se zahvalim na velikoj časti koju ste mi ukazali .Smatram da nisam ništa posebno uradio osim što sam pratio vjeru Hristovu, poštovao Boga, Svetog Vasilija, narod kojemu pripadam...Bolje je kući časna obraza nego s pendrekom prljava“, kazao je Šćepanović, što je propraćeno dugim aplauzom vjernika u Hramu.

Amfilohije je sve pozvao da molebane presvete Bogorodice, koji se organizuju za mir, zdravlje, spasenje i za pomirenje.

“Dao sam blagoslov sveštenicima da do Božića zvone za upokojena zvona, s obzirom da je u Skupštini crne Gore umrla pravda i pravo”, istakao je mitropolit.

Bonus video: