OSUDILI POKUŠAJ PALJENJA CRNOGORSKE ZASTAVE

BS: Srpske vlasti da zaštite imovinu ambasade u Beogradu

„Izražavamo čuđenje da se ovakvi postupci konstantno ponavljaju, bez adekvatnog odgovora od strane nadležnih organa Srbije", navode iz Bošnjačke stranke
2491 pregleda 5 komentar(a)
Sinoć ispred ambasade u Beogradu, Foto: Betaphoto
Sinoć ispred ambasade u Beogradu, Foto: Betaphoto

Bošnjačka stranka snažno je osudila sinoćnji pokušaj paljenja crnogorske zastave ispred ambasade naše zemlje u Beogradu.

„Izražavamo čuđenje da se ovakvi postupci konstantno ponavljaju, bez adekvatnog odgovora od strane nadležnih organa Srbije. Smatramo da ovakvo ponašanje nije u skladu sa diplomatskom praksom, kao ni sa međunarodnim konvencijama o diplomatskim i konzularnim odnosima", navode iz Bošnjačke stranke. 

Iz te partije podsjećaju da Bečka konvencija o konzularnim odnosima jasno precizira da država prijema ima posebnu obavezu da preduzme sve potrebne mjere da bi spriječila oštećenje, narušavanje mira ambasade ili konzulata ili povredu dostojanstva ambasade.

"Nažalost, scene viđene od sinoć i 27. decembra 2019. pokazuju da su sve tri navedene stavke grubo prekršene. Pozivamo vlasti Srbije da pruže punu zaštitu našem ambasadoru u Beogradu, zaštite imovinu ambasade i spriječe da se ovakvi, necivilizacijski potezi u budućnosti ponavljaju“, zaključuju iz Bošnjačke stranke.