NVO: Marković kriv što Vlada krši Ustav

Izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović Marković smatra da je stav premijera “skandalozan” i da predstavlja “providni pokušaj” izbjegavanja odgovornosti za kršenje Ustava i Zakona
100 pregleda 18 komentar(a)
Vanja Ćalović, Foto: Luka Zeković
Vanja Ćalović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.03.2018. 07:10h

Premijer Duško Marković je direktno odgovoran za slučaj Aleksandra Andrije Pejovića jer je morao da zna krši li Ustav i zakone odlukama koje donosi, smatraju u nevladinom sektoru.

Marković je kazao da je bivši ministar evropskih poslova bio u sukobu interesa zbog pogrešnog tumačenja zakona.

Izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović Marković smatra da je stav premijera “skandalozan” i da predstavlja “providni pokušaj” izbjegavanja odgovornosti za kršenje Ustava i Zakona.

“Kao premijer, bivši ministar pravde, a na kraju i pravnik, Marković je apsolutno morao znati da se imenovanjem Pejovića na više javnih funkcija krši Ustav Crne Gore”, kazala je Ćalović Marković.

Pejović je podnio ostavku prošle nedjelje nakon što je Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) utvrdila da je kršio zakon i Ustav spajajući mjesta ministra i ambasadora u Briselu. Bivši ministar je to uradio na osnovu odluke Vlade, kojom mu je između ostalog omogućeno i da dobija na platu još 3.165 eura mjesečno.

Ana Nenezić iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) podsjeća da je ta odluka, po proceduri, morala proći bar tri stepena kontrole prije nego što se našla na sjednici Vlade. Postavlja se pitanje, tvrdi ona, koliko je spornih odluka prošlo “pred nosem premijera”.

“Ta činjenica ne opravdava Pejovića, ali se u nastupajućem periodu mora utvrditi i odgovornost premijera i Vlade. Ovo pitanje se ne može zatvoriti konstatacijom da je to sve 'posljedica pogrešnog tumačenja zakona'”, upozorila je Nenezićeva.

Agencija je u slučaju Pejovića reagovala na osnovu prijave CGO, a premijer jenakon toga pohvalio doprinos te NVO i pozvao civilni sektor da pomogne u kreiranju javnih politika i da se ne bavi politikom.

Komentarišući Markovićevu izjavu, Nenezićeva je kazala da su odnosi Vlade i NVO sektora izrazito loši “bez izgleda da se u dogledno vrijeme unaprijede”.

“Iako je Marković premijerski mandat započeo sastankom sa predstavnicima civilnog društva, obećavajući unapređenje odnosa i transparentnost u radu i djelovanju, to je sve ostalo na praznim riječima koje je pratila sasvim suprotna praksa. Marković, a to se poslijedično prenosi i na članove Vlade, stepen saradnje direktno uslovljavaju stepenom iznesenih pohvala, odnosno kritika na njihov rad”, kazala je Nenezićeva za “Vijesti”.

Premijer bi da disciplinuje NVO, kao što je probao Đukanović

Pokušaj disciplinovanja i politizacije rada NVO sektora ne mogu sakriti činjenicu da je Vlada brutalno prekršila Ustav i Zakon, a da najveću odgovornost za to snosi premijer, upozorila je Ćalović Marković.

“Umjesto kritike Agencije i traženja odgovornosti unutar sopstvene Vlade, Marković je odlučio da se bavi uređivanjem rada NVO sektora, po uzoru na svog prethodnika, Mila Đukanovića,” kazala je Ćalović Marković.

Ona je kazala i da je Agencija imala zakonsku obavezu da po službenoj dužnosti na vrijeme reaguje u slučaju Pejovića, ali da to nije uradila.

Ćalović Marković smatra da premijer neće “udariti” na Agenciju zbog “ličnih veza sa njenim direktorom”.

Bonus video: