Pljevaljski odbor za odbranu svetinja: Milinkoviću, stani uz svoj narod

"Svakome pod kapom nebeskom je jasno da se spornim zakonom žele oteti naše crkve i manastiri i sva imovina Srpske pravoslavne crkve, samo to, izgleda, nije jasno Vladu Milinkoviću koji sve radi po naredbi, opsjednut natprirodnim strahom od bojazni da makar jednom u životu iznese svoje mišljenje i hrabro ga zastupa"
6765 pregleda 10 komentar(a)
Sa litije u Pljevljima, Foto: A. Stanić
Sa litije u Pljevljima, Foto: A. Stanić

Pljevaljski odbor za odbranu svetinja reagovao je na saopštenje predsjednika Opštinskog odbora DPS-a u Pljevljima Vlada Milinkovića koji tvrdi da usvojeni Zakon o slobodi vjeroispovjesti nije u suprotnosti sa pravima vjernika.

"Svakome vjerniku koji je pročitao saopštenje našeg sugrađanina Vlada Milinkovića, lokalnog funkcionera jedne od vladajućih stranaka, pale su na um riječi Isusa Hrista: "Čuvajte se kvasa farisejskog!". Farisej je licemjer, a farisejstvo u hrišćanstvu imenuje licemjerstvo, podlost i prevaru. Umjesto da stane uz svoj narod i pruži otpor nepravdi koja je zadesila svakog pravoslavnog vjernika, Milinković iz "mišije rupe" nemuštim glasom piše nemušta partijska saopštenja kojim želi da posije zlo sjeme farisejsko među svoje Pljevljake. I što je još gore – to čini u dane Božićnog posta i u susret najradosnijem hrišćanskom prazniku Božiću. U blagdane kad se braća mire i kad svi zajedno treba da se saberemo oko badnjaka i ogrijemo se toplinom i ljubavlju Hristovom. Blizu dvadeset hiljada pravoslavnih vjernika osam noći zaredom u litijama prolazi mirno ulicama grada Pljevalja, neprestano pozivajući na hrišćansku ljubav i pomirenje i uporno zahtijevajući da se ispravi nepravda koja je učinjena pravoslavnom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Litije prolaze bez ijednog incidenta, bez ijedne ružne riječi, bez bilo čeka što bi nekome moglo zasmetati. Tu našu iskrenu borbu prepoznala su i naša braća i komšije islamske vjeroispovijesti koja nas svaku noć rame uz rame podržavaju, na čemu smo im neizmjerno blagodarni i ponosimo se njihovom podrškom. Zato smatramo da nas je Vlade Milinković svojim saopštenjem sve zajedno povrijedio i pokušao da nas posvađa i podijeli", navodi se u saopštenju.

Odbor tvrdi da ih je Milinković "pokušao da dijeli na partije iako su građani stali u odbranu Crkve Hristove od vojske satanske kojoj i ti, na naše opšte iznenađenje, pokazuješ da pripadaš".

"Svakome pod kapom nebeskom je jasno da se spornim zakonom žele oteti naše crkve i manastiri i sva imovina Srpske pravoslavne crkve, samo to, izgleda, nije jasno Vladu Milinkoviću koji sve radi po naredbi, opsjednut natprirodnim strahom od bojazni da makar jednom u životu iznese svoje mišljenje i hrabro ga zastupa. Pitamo te, Vlade Milinkoviću, da li si svjestan činjenice da među tim vjernim narodom koji je ustao protiv nepravde ima na hiljade onih koji su nekada i tebe i tvoju partiju politički podržavali. Ne može se na dva koca stajati, niti se mogu dvije noge metnuti u jedan opanak. Ne može se biti vjernik, a istovremeno otimati i rušiti crkve. Ne može se istovremeno Gaspodu Bogu našem i đavolu služiti. Pokušao si svojom pisanijom da pametuješ i da učiš naše crkvene velikodostojnike kako treba Crkvu braniti, kao da oni ne znaju kako je to najbolje činiti, nego im treba tvoja pamet da ih prosvijerli i osvijesti. To što si ti juče uradio svojim saopštenjem predstavlja najogoljeniji vid licemjerja i dvoličnosti. Vladike osuđuješ, a njihove ruke celivaš, sveštenike braćom i ocima zoveš, a njih i njihove porodice progoniš, u crkvu ideš, a crkve otimaš, Bogu se moliš, a đavolu služiš" navodi se u reagovanju Pljevaljskog odbora za odbranu svetinja.

Bonus video: