Litije se nastavljaju, Dačić bi da oduzima državljanstva

Do Badnje večeri biće spreman plan odbrane svetinja, saopštiće ga mitropolit Amfilohije
31718 pregleda 266 komentar(a)
Litija u Podgorici, Foto: Luka Zeković
Litija u Podgorici, Foto: Luka Zeković

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) i nakon Božića nastaviće da organizuje protestne litije, a danas će saopštiti da li će one biti svakodnevne, kao od dana kada je vladajuća većina izglasala Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

“Vijestima” je iz MCP nezvanično rečeno da će najvjerovatnije litije biti održavane samo za vikend, ali će konačnu odluku o tome u Badnjoj noći saopštiti mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Iz MCP su najavili i da će pravnici Mitropolije podnijeti ustavnu žalbu. Ranije su kazali da će do Badnje večeri biti spreman plan odbrane svetinja, odnosno da će se tog dana znati kako će MCP braniti hramove od Zakona koji na snagu stupa 8. januara. U većini crnogorskih gradova i sinoć su održani molebani i litije koji su okupili više desetina hiljada građana.

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić pozvao je juče Crnogorce koji žive u Srbiji da se izjasne o tom pitanju, poručivši da je “veliko pitanje” da li oni koji podržavaju crnogorski režim u “borbi protiv srpskog naroda” i dalje treba da imaju srpsko državljanstvo.

“Onaj ko je sve što ima stekao u Srbiji ima obavezu da ne ćuti bar po ovom pitanju, a oni koji podržavaju crnogorski režim po ovom pitanju borbe protiv srpskog naroda, mislim da je veliko pitanje da li i dalje treba da imaju srpsko državljanstvo”, rekao je Dačić RTS-u, što je izazvalo oštre reakcije u Crnoj Gori i Srbiji.

On je kazao da se usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti trasira put da se Srbi odriču svog nacionalnog identiteta.

“Ne znam da li neko može da uporedi položaj Srba u Crnoj Gori sa položajem Crnogoraca u Srbiji”.

Dačić je naveo da je u Crnoj Gori 30 odsto stanovništva srpske nacionalnosti, dok Crnogorci u Srbiji čine 0,5 procenata populacije.

Iz Evropske komisije su “Vijestima” kazali da EU pridaje veliki značaj dobrosusjedskim odnosima i uspostavljanju klime koja vodi dijalogu i o osjetljivim pitanjima, poput Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Iz Uprave za dijasporu poručili su da će Crna Gora iskoristiti sve mehanizme u cilju zaštite svoje nacionalne zajednice u Srbiji, pa čak i od neodmjerenih izjava koje dolaze sa najviših državnih adresa Srbije.

“Zabrinuti smo načinom i rječnikom ministra Dačića, koje predstavlja najradikalniji primjer narušavanja ljudskih i manjinskih prava i ima karakter poziva na progon cijele jedne nacionalne zajednice - Crnogoraca u Srbiji. Tipičnom zamjenom teza, optužuje Crnu Goru za kršenje kolektivnih prava građana srpske nacionalnosti u Crnoj Gori, iako dobro zna koliki pritisak je pretrpjela crnogorska nacionalna zajednica u Srbiji u prethodnom periodu, što najbolje pokazuju statistički podaci”.

Predsjednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić (DPS) ocijenio je da umjesto da prvi čovjek diplomatije države koja igra važnu ulogu u stabilnosti kompletnog regiona, stvari usmjerava u pravcu dijaloga i smirivanja strasti, on je dodatno kontaminirao inače usijanu javnu atmosferu i uznemirio brojne građane u sopstvenoj i susjednim državama.

„Ostalo je, međutim, nejasno, da li ministar Dačić poznaje zakone i Ustav Republike Srbije? Gdje piše da je državljanin Srbije crnogorskog porijekla dužan da se izjasni o zakonu usvojenom u susjednoj državi? Takođe, nepoznato je i da li su 0,5 odsto Crnogoraca u Srbiji’ koji su prema Dačićevoj interpretaciji prošlosti godinama vladali Srbijom, Crnogorci ili Srbi iz Crne Gore“.

Liberalna partija najoštrije je osudila izjave Dačića koje, kako su ocijenili, imaju prizvuke fašizma i velikodržavne mitomanije.

“Ovakve izjave i pozive na dijeljenje naroda na osnovu porijekla i poseban tretman određenih etničkih zajednica kojima se crta meta, morala bi da osudi i EU i Vlada Crne Gore. Razumijemo takvu svijest i razmišljanje bivšeg portparola Slobodana Miloševića, ali on mora da zna da, ako je on zarobljen u prošlosti, Crna Gora je daleko na putu modernih i naprednih naroda Evrope i svijeta, EU i NATO saveza”.

Predsjednik srpske Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović ocijenio je da izjava Dačića predstavlja vrhunac histerije koja vlada već desetak dana u Srbiji.

“Ovo je primjer ne samo otvorene diskriminacije, nego čistog fašizma”, saopštio je Jovanović, prenosi N1.

Predsjednik Demokratske stranke Zoran Lutovac objavio je na Tviteru da Dačić vraća rječnik 90-tih godina prošlog veka u javni diskurs i da “dodatno zagađuje političku atmosferu u Srbiji ispitujući lojalnost i čistotu krvnih zrnaca građana Srbije”. Zakon o slobodi vjeroispovijesti usvojen je u noći između 26. i 27. decembra, glasovima vladajuće koalicije i SDP-a. Glasanju je prethodio incident kojeg su izazvali poslanici DF-a pokušavajući da spriječe glasanje. Svih 17 poslanika DF-a je te noći uhapšeno iako ih je štitio poslanički imunitet i izrečena im je mjera udaljenja sa sjednica parlamenta od 15 dana.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović potpisao je Zakon 28. decembra, a u Službenom listu je objavljen dva dana kasnije. Predviđeno je da stupi na snagu osam dana nakon objavljivanja u Službenom listu, čime automatski prestaje da važi stari zakon iz 1977. Vladika Joanikije predviđa da će ovakvo stanje, odnosno borba protiv Zakona o slobodi vjeroispovjesti, u Crnoj Gori dugo da traje.

“Ali, mi ćemo na kraju pobediti. Mi ne želimo da bude pobjednika i poraženih, nego da pobijedi pravda i bratska sloga”, rekao je Joanikije u intervjuu Radio Beogradu, prenosi RTS.

Dodik: Ovo se ne oprašta

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da bi svaki pokušaj crnogorske vlasti, sa Milom Đukanovićem na čelu, da oduzme objekte SPC dovela do usložnjavanja odnosa. “Ovo se ne oprašta. Ovakav atak koji je izvršio Đukanović i njegova vlast se ne oprašta. Srpski narod nema ni potrebu niti može da oprosti ovakvo ponašanje. Biti dobronamjeran prema njima očigledno je greška”, rekao je Dodik agenciji SRNA.

Bonus video: