Marović: Drugi dio opozicije ne teži opozicionom jedinstvu, već igra igru nadmudrivanja

U ovom trenutku, smatra Marović, poslije svih informacija koje su birači dobili, najvažnije je ne zbunjivati ih dodatno i izaći što prije sa imenom, odnosno imenima kandidata
179 pregleda 1 komentar(a)
Reflektor, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Reflektor, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 28.02.2018. 12:43h

Kraća kampanja za predsjedničke izbore više odgovara Demokratskoj partiji socijalista (DPS) nego opoziciji, ocijenila je izvršna direktorka Politikon mreže, Jovana Marović.

Ona je podsjetila da opozicija ne može da postigne dogovor o zajedničkom kandidatu zbog čega još i nije poznat kandidat iz opozicionih redova.

„U ovoj fazi dio opozicije se i dalje grčevito bori da priča o zajedničkom kandidatu ne propadne, dok dio koristi situaciju za jačanje sopstvene pozicije“, kazala je Marović agenciji MINA.

Kako je navela, taj drugi dio opozicije ne teži opozicionom jedinstvu, već "igra igru nadmudrivanja, gdje je jedini cilj ostvarivanje prednosti u odnosu na druge opozicione političke partije“.

U ovom trenutku, smatra Marović, poslije svih informacija koje su birači dobili, najvažnije je ne zbunjivati ih dodatno i izaći što prije sa imenom, odnosno imenima kandidata.

„Došli smo u situaciju da razgovore koje je trebalo voditi mnogo ranije, pratimo mjesec i po prije izbora“, kazala je Marović.

Prema njenim riječima, ranije dogovoranje o svim pitanjima u vezi sa predsjedničkim izborima oslobodilo bi javni diskurs upornog prebacivanja loptice, krivice i odgovornosti sa jedne na drugu političku partiju.

Marović smatra da će međusobna optuživanja i etiketiranje krivaca, ukoliko razgovori o opozicionom kandidatu dožive i konačan neuspjeh, biti još više intenzivirani.

DPS, kako je navela, taktizira i čeka odluku da li će opozicija istupiti zajedno ili pojedinačno, i u odnosu na tu odluku odrediće svog kandidata ili kandidatkinju.

Marović je ocijenila da DPS-u ide u prilog nesaglasnost opozicije, i zbog toga ne žuri da izađe sa svojim kandidatom prije zakonskog roka.

„I u jednom i drugom slučaju je neodgovorno i neozbiljno čekati poslednji dan za objavljivanje odluke o predsjedničkom kandidatu ili kandidatkinji. Ipak, jasno je da kraća izborna kampanja više odgovara DPS-u“, smatra Marović.

Ona je kazala da se, u odnosu na to da li će, ipak, biti zajedničkog kandidata opozicije, za šta su šanse sada svedene na minimum, može očekivati i nastavak oštre retorike u dvije ili više kolona.

„Kampanja će biti, kao i sve do sada, tenzična i intenzivna, bez obzira što će biti kratka“, zaključila je Marović.

Bonus video: