Orav: Velika čast biti među najmoćnijima u Crnoj Gori

Ambasador EU smatra da je mjesto na listi “Vijesti” zaslužio zahvaljujući naporima u posredovanju između vladajuće partije i opozicije
9306 pregleda 9 komentar(a)
Cilj posredovanja je priznavanje rezultata izbora u 2020: Orav, Foto: Boris Pejović
Cilj posredovanja je priznavanje rezultata izbora u 2020: Orav, Foto: Boris Pejović

Šef delegacije EU u Podgorici Aivo Orav smatra da je mjesto na listi deset najmoćnijih ličnosti u 2019, po izboru urednika “Vijesti”, zaslužio zahvaljujući naporima u posredovanju između vladajuće partije i opozicije.

“Vijesti” su listu deset najmoćnijih ličnosti u 2019. godini objavile u novogodišnjem izdanju.

“Takvo pominjanje je velika čast, posebno jer se na ovoj listi obično nalaze samo građani Crne Gore, poput političara, privrednika i ličnosti iz zajednice“, rekao je Orav za estonski portal ERR.

Prema njegovim riječima, mjesto na listi zaslužio je zahvaljujući naporima u posredovanju između vladajuće partije i izrazito fragmentiranih opozicionih stranaka, koje praktično nemaju direktan kontakt već nekoliko godina.

“Crnogorska opozicija je bojkotovala skupštinski rad sa različitim stepenom uspjeha nakon parlamentarnih izbora 2016. Poznato je da su parlamentarni izbori 2016. održani u veoma napetom pokušaju državnog udara”, objasnio je Orav.

Ambasador je rekao da je njegovo posredovanje između opozicije i vlasti prošle godine imalo za cilj da sve stranke priznaju rezultate izbora 2020.

Orav je kroz intenzivno lobiranje uspio da pokrene dijalog vlasti i opozicije u vezi sa izbornim zakonodavstvom, ali je Odbor za reformu izbornog zakonodavstva neuspješno završio rad.

Odbor je, poslije više od godinu dana i dva produžena roka za rad, blokiran 10. decembra nakon što su poslanici Demokratske Crne Gore Momo Koprivica i Danilo Šaranović napustili sjednicu zbog stavljanja u skupštinsku proceduru Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti. Zbog hapšenja Nebojše Medojevića, ranije su predstavnici Demokratskog fronta Strahinja Bulajić, Branka Bošnjak i Predrag Bulatović napustili to skupštinsko tijelo.

Odbor je imao rok do 18. decembra da završi posao i pripremi izborne zakone. Članovi Odbora iz DPS-a uputili su Skupštini set izbornih propisa, koji su u odsustvu opozicije usvojeni pred Novu godinu.

Usvojene su izmjene i dopune zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, izmjene zakona o biračkom spisku, teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, kao i dopune Krivičnog zakonika. Ključni Zakon o izboru poslanika i odbornika nije dobio podršku jer je za to bila potrebna dvotrećinska većina.

Lista najmoćnijih u Crnoj Gori koju su “Vijesti” objavile predstavlja pogled redakcije na društvenu zbilju i bazirana je na uredničkim procjenama koje su u pojedinim oblastima i različite. Te činjenice, ali i slabost opozicije uticale su na to da na listi nema opozicionih lidera, ali ni slobodnih intelektualaca i akademika. O crnogorskom društvu dosta govori i to što u prvih deset nema žena. Usljed svih tih okolnosti, najmoćniji čovjek Crne Gore, kao i decenijama unazad je Milo Đukanović.

Na čelu Delegacije EU od 2016.

Orav je na čelu Delegacije EU u Podgorici od septembra 2016. godine.

Od marta 2012. do avgusta 2016. Orav je bio šef Misije Evropske unije u Makedoniji (danas Sjeverna Makedonija). Orav je diplomirao na Fakultetu za fiziku i hemiju Univerziteta u Tartuu 1990. godine. Pridružio se estonskom Ministarstvu spoljnih poslova 1992. godine. Zastupao je Estoniju kao ambasador u Poljskoj, a pokrivao je i Rumuniju i Bugarsku iz Varšave. Od 2008. do 2012. Orav je bio estonski ambasador u Turskoj, pokrivajući Azerbejdžan i Libanon. Orav je od 2005. do 2008. radio kao politički direktor Ministarstva spoljnih poslova.

Bonus video: