Grubišić: Crna Gora mora postati prva sljedeća članica EU

Hrvatski ambasador je premijeru Dušku Markoviću poručio da udvostruči napore u reformama
6086 pregleda 21 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Savo Prelević
Sa konferencije, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.01.2020. 10:59h

Crna Gora je lider u procesu evropskih integracija i mora postati prva sljedeća članica Evropske unije, poručio je danas ambasador Hrvatske u Podgorici, Veselko Grubišić.

"Ni mi ni vi nemamo pravo na drugačiji ishod", poručio je Grubišić na prezentaciji programa hrvatskog predsjedavanja Savjetom EU.

On je premijeru Dušku Markoviću poručio da udvostruči napore u reformama.

Grubišić i Marković
Grubišić i Marković(Foto: Savo Prelević)

"Morate učiniti sve da Evropska komisija bude zadovoljna", rekao je Grubišić.

On je kazao da će Hrvatska tokom predsjedavanja EU nastaviti da se bori za susjede i njihovu sigurnu evropsku perspektivu.

"Iako nijesmo zagovornici 'mijenjanja pravila u sred igre', u određenoj mjeri, saglasni smo da pregovarački proces treba učiniti konkretnijim i mjerljivijim, a njegove rezultate jasnijim i vidljivijim, kako akterima u procesu pristupanja, tako i svim građanima u Crnoj Gori. Crna Gora nije u istoj poziciji kao ostale zemlje regiona koje tek treba da započnu pristupne pregovore, zbog čega vjerujemo da izmjene procesa ne bi trebalo da se primjenjuju retroaktivno", kazao je premijer Marković.

hrv
Sa prezentacije programa hrvatskog predsjedavanja Savjetom EU(Foto: Savo Prelević)

On je kazao kako osjeća da Crna Gora pregovara po najstrožim uslovima i da smo u takvim uslovima predvodnici u evropskim integracijama.

"Iskustvo Hrvatske je za nas višestruko značajno. Istom trasom krenula je i Crna Gora, ali Evropska komisija smatra da ovaj proces treba dodatno produbiti i unaprijediti. Očekujemo da će tokom hrvatskog predsjedavanja Albanija i Sjeverna Makedonija dobiti datum otvaranja pregovora. Crna Gora očekuje otvaranje poglavlja 8, kao i zatvaranje onih koji mogu biti spremni u relativno kratkom roku", rekao je Marković.

Savo Prelević
Marković i Orav(Foto: Savo Prelević)

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, kazao je da proširenje ostaje visoko na listi prioriteta EK, a Crna Gora treba da uradi svoj "domaći zadatak" jer nema vremena za čekanje i vraćanje unazad. "Bolje ranije nego kasnije", rekao je on.

Dodao je da vladavina prava ostaje u fokusu, a reforme su neophodne.

Hrvatsko predsjedavanje EU počelo je 1. januara i trajaće do 30. juna ove godine.

Bonus video: