Skupština Kosova po skraćenom postupku o ratifikaciji razgraničenja sa Crnom Gorom

Šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti predložio je izmijenjeni predlog zakona u kojem se ističe da skupština ratifikuje sporazum koji su 26. avgusta 2015. godine u Beču potpisali predstavnici Kosova i Crne Gore
0 komentar(a)
Skupština Kosovo, Foto: Kuvendikosoves.org
Skupština Kosovo, Foto: Kuvendikosoves.org
Ažurirano: 28.02.2018. 11:31h

Skupština Kosova usvojila je danas odluku po kojoj će poslanici po skraćenom postupku razmotriti predlog zakona o ratifikaciji sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom.

Usvajanje te odluke znači da će se procedura usvajanja zakona okončati tokom ove sjednice.

Šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti predložio je izmijenjeni predlog zakona u kojem se ističe da skupština ratifikuje sporazum koji su 26. avgusta 2015. godine u Beču potpisali predstavnici Kosova i Crne Gore.

U predlog zakona su unijete i izjave predsjednika Kosova i Crne Gore, Hašima Tačija i Filipa Vujanovića o mogućnosti ispravljanja eventualnih grešaka prilikom potpisivanja sporazuma o razgraničenju dok se kao informacija dostavlja izvještaj vladine komisije za demarkaciju na čelu sa Špetimom Buličijem.

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veselji zatražio je ranije hitan sastanak parlamentarne Komisije za međunarodne odnose koja treba da se izjasni o predlogu zakona i svoju odluku saopšti skupštini.

Očekuje se da će komisija, s obzirom na njen sastav, usvojiti izvještaj posle čega će o njemu raspravljati poslanici Skupštine Kosova.

Vanredna sjednica Skupštine Kosova na kojoj je na dnevnom redu predlog zakona o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, počela je sa više od sat kašnjenja.

Na sjednici nisu prisutni poslanici Srpske liste, koji su se prethodno izjasnili da neće podržati predlog zakona.

Prema izjavama zvaničnika Skupštine Kosova, vladajuća koalicija zajedno sa Demokratskim savezom Kosova i strankama manjina, sem Srpske liste, do sada je obezbijedila 78 glasova, dva manje od 80 koliko je neophodno da se zakon usvoji.

Bilo je najava da je moguće da neko od poslanika opozicionog Samoopredjeljenja glasa za zakon i omogući ratifikaciju sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, koja je jedan od dva preostala uslova za liberalizaciju viza za građane Kosova sa EU.

Lider Alijanse novo Kosovo i prvi zamjenik premijera Bedžet Pacoli izrazio je sumnju da je danas moguće obezbijediti dovoljan broj glasova za izglasavanje zakona, ističući da će se danas održati rasprava a sledeće nedjelje obezbijediti glasovi nekih od poslanika Srpske liste i Samoopredjeljenja.

Prištinski mediji su ovu izjavu Pacolija povezali sa održavanjem izbora u Beogradu i zahtjevima međunarodnih zvaničnika upućenih predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da Srpska lista glasa za demarkaciju ali da se glasanjem za demarkciju ne utiče na gubljenje glasova SNS.

Ambasador SAD i šefica kancelarije EU na Kosovu, kao i ambasadori zemalja velike petorke su i juče pozivali poslanike da glasaju za ratifikaciju sporazuma.

Bonus video: