MINISTAR SA AMBASADORIMA EU I NATO

Darmanović: SPC je jedini akter koji se suprotstavio usvajanju zakona, ali Vlade spremna na dijalog

On je podsjetio da je Venecijanska komisija ocijenila taj zakon kao korak naprijed ka modernizaciji zakonskog okvira za uređenje statusa vjerskih zajednica
5005 pregleda 83 komentar(a)
Srđan Darmanović, Foto: Bojana Ćupić
Srđan Darmanović, Foto: Bojana Ćupić

Srpska pravoslavna crkva (SPC) jedini je akter koji se suprotstavio usvajanju Zakona o slobodi vjeroispovijesti, ali Vlada je spremna na dijalog, kazao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

On je, na sastanku sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije (EU) i NATO i šefom Delegacije Unije u Podgorici, rekao da su u izradi tog Zakona primijenjeni najviši međunarodni standardi.

To je, kako je ocijenio Darmanović, rezultiralo usvajanjem liberalnog zakona koji građanima Crne Gore garantuje slobodu vjeroispovijesti ili uvjerenja jednaku za sve.

“SPC je jedini akter koji se suprotstavio usvajanju tog zakona, ali postoji spremnost Vlade na dijalog”, poručio je Darmanović.

On je podsjetio da je Venecijanska komisija ocijenila taj zakon kao korak naprijed ka modernizaciji zakonskog okvira za uređenje statusa vjerskih zajednica.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Darmanović je informisao diplomatski kor o dešavanjima koja su uslijedila nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaja vjerskih zajednica.

“On je ukazao na činjenicu da su tokom orkestrirane kampanje koja se vodi protiv Crne Gore prepoznati brojni elementi hibridnog ratovanja, pri čemu je podsjetio i na dešavanja tokom parlamentarnih izbora 2016. godine”, navodi se u saopštenju.

Darmanović je istakao da je Crna Gora svjesna tih hibridnih prijetnji i kao članica NATO dužna je da im se suprotstavi.

On je pozvao na saradnju sa EU i NATO u cilju jačanja otpornosti na izazove koji dolaze od trećih aktera.

“Konstatovan je i visok stepen razumijevanja među saveznicima i partnerima za aktuelnu situaciju, kao i za crnogorsku vanjsku politiku u cjelini”, rekli su iz Ministarstva.

Darmanović je, kako su dodali, sa ambasadorima zemalja EU i NATO razgovarao i o drugim temama koje su važne, kako na unutrašnjem, tako i na vanjskopolitičkom planu.