Bošković: Protesti SPC koriste se za negaciju Crne Gore

"Svi moramo biti svjesni da je Crna Gora nezavisna država, kao takva uređuje svoj pravni sistem. Bilo je potrebno urediti prava i obaveze vjerskih zajednica, jer je stari zakon iz 1977. Radiilo se dugo na ovom zakonu, on je moderan i evropski, dobio je podršku svih međunarodnih adresa"
7997 pregleda 382 komentar(a)
Ministar odbrane, Predrag Bošković, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović
Ministar odbrane, Predrag Bošković, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović

Ministar odbrane Predrag Bošković ocijenio je da se protesti u organizaciji Srpske pravoslavne crkve (SPC) koriste kao negacija crnogorskog državnog bića i identiteta, ali i Crne Gore kao nezavisne države, prenosi portal RTCG.

Bošković je, komentarišući Zakon o slobodi vjeroispovijesti i dešavanja koja su uslijedila nakon njegovog usvajanja, rekao da se galama nije podigla zbog samog zakona, već da je kampanja usmjerena ka negaciji Crne Gore i Crnogoraca kao nacije.

"Upravo ovi protesti koje organizuje Srpska pravoslavna crkva se koriste kao negacija državnog bića Crne Gore, identiteta i Crne Gore kao nezavisne države. Imali smo izjave pojedinica gdje govore da će se Crna Gora kad tad vratiti Srbiji, što pokazuje da priroda cjelokupnih protesta i galame koja se digla uopšte nije Zakon o slobodi vjeroispovijesti, već je ova kampanja usmjerena ka negaciji Crne Gore, Crnogoraca kao nacije i nezavisne države", rekao je Bošković u Jutarnjem programu Radio-televizije Crne Gore (RTCG).

Mora im, kako je rekao, poručiti da je zakon stupio na snagu, da se neće povući i da je Crna Gora, kao što je to rekao premijer Duško Marković, spremna da razgovara sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom o temeljnom ugovoru.

"I prije zakona nije bila samo SPC registrovana, jer je željela da bude izvan zakona i iznad države Crne Gore. Nadam se da će se Mitropolija dozvati pameti i da će vidjeti da zakon nije usmjeren protiv njih, da daje mnogo veća prava i mogućnosti Mitropoliji da vrši svoju funkciju u Crnoj Gori", rekao je Bošković.

Kometarišući litije i molebane koji se održavaju širom Crne Gore, Bošković kaže da je demokratsko pravo MCP da ih organizuje, sve dok su skupovi mirni i dok šalju mirne poruke.

Poručio je da država neće otimati manastire, već želi da to pitanje uvede u red i riješi na moderan način, kao sve evropske države.

"Svi moramo biti svjesni da je Crna Gora nezavisna država, kao takva uređuje svoj pravni sistem. Bilo je potrebno urediti prava i obaveze vjerskih zajednica, jer je stari zakon iz 1977. Radiilo se dugo na ovom zakonu, on je moderan i evropski, dobio je podršku svih međunarodnih adresa, među njima i Venecijanske komisije. Ono što rreba naglasiti je da je taj zakon iskorišćen kao okidač za sprovođenje raznih malicioznih aktivnosti protiv Crne Gore i ono što je specifično da imamo prvi put neskriveno miješanje državnih organa Srbije i njihovih funkcionera u politička pitanja Crne Gore", rekao je Bošković.

Kad je riječ o slanju crnogorskih vojnika u Irak, Bošković je rekao da prate dešavanja na Bliskom istoku.

"Posljednjih dana imamo deeskalaciju sukoba. Pratimo situaciju zajedno s NATO partnerima i procijenićemo je li bjezbjednost zagarantovana i nakon zajedničkih razgovora odlučićemo hoćemo li slati jednog do dva vojnika" kaže Bošković.

Govoreći o hibridnom ratu koji se vodi protiv Crne Gore, Bošković je rekao da je, s obzirom da je Crna Gora članica NATO-a, koncvencionalna prijetnja malo moguća zbog člana 5 Sjevernoatlanstkog ugovora.

"Ali ono što osjećamo duže vremena je specijalni hibridni rat koji se vodi protiv Crne Gore iz određenih centara. I do sad smo se borili, borićemo se i izborićemo se, jer imamo kapacitete da odgovorimo na takve prijetnje", tvrdi Bošković.

Bonus video: