ŠVAJCARSKI MEDIJI O CRNOJ GORI I SRBIJI:

"Đukanović raspiruje, Vučić širi strah, savjetuje ih spin-doktor Beba Popović"

Švajcarski radio Popovića naziva "šaptačem". "On je opran svim vodama i poznat po rafiniranim manipulacijama javnim mnjenjem"
20670 pregleda 46 komentar(a)
Đukanović i Vučić, Foto: BETAPHOTO, BETAPHOTO, BETAPHOTO
Đukanović i Vučić, Foto: BETAPHOTO, BETAPHOTO, BETAPHOTO

Počelo je zakonom o religiji koji je donio parlament Crne Gore. A on nije bezazlen: crkve moraju da dokažu da su zakonski došle do svojih hramova, manastira i imanja, inače ta imovina pada u ruke države, javlja reporter Švajcarske radio-televizije (SRF) o tenzijama u Crnoj Gori i Srbiji.

Dodaje se da predsjednik Milo Đukanović "svjesno raspiruje" strah među vjernicima i sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve (SPC), govoreći da se zakona plaše samo oni koji nezakonito raspolažu imovinom te objašnjavajući to događajima od prije jednog vijeka.

"Do tada je naime Crna Gora bila nezavisna država, ali je onda srpska kraljevska kuća preuzela moć. Paralelno je Srpska pravoslavna crkva progutala samostalnu Crnogorsku pravoslavnu crkvu. Sada je Crna Gora već 14 godina ponovo samostalna i ponovo je nastala crnogorska crkva koja traži crkve i manastire", prenosi novinar Kristof Vitrih.

Dodaje da se protesti održavaju širom Crne Gore i Srbije.

U beogradskim tabloidnim medijima "budi se utisak da se podjarmljuje oko 30 odsto građana Crne Gore koji sebe smatraju Srbima i da se napada srpska nacija u cjelosti".

Navode se riječi predsjednika Aleksandra Vučića koji je rekao da je ugrožen opstanak srpskog naroda u Crnoj Gori, ali da je važno reagovati odgovorno.

"Tipično je za Vučića“, dodaje se u izvještaju, "da širi strah drastičnim riječima kako bi onda stupio na scenu u ulozi razumnog državnika koji želi da očuva mir. Sve to izgleda kao da su predsednici Srbije i Crne Gore u ozbiljnom konfliktu."

"No vrijedi zapaziti da obojica šefova država posežu za uslugama istog spin-doktora: Vladimir Beba Popović ih obojicu godinama savjetuje", javlja švajcarski radio, nazivajući Popovića "šaptačem".

Vladimir Beba Popović
Vladimir Beba Popović(Foto: Boris Pejović)

"On je opran svim vodama i poznat po rafiniranim manipulacijama javnim mnjenjem."

"Zapravo su i Aleksandar Vučić i Milo Đukanović posljednjih godina suočeni sa protestima protiv svoje autoritarne vladavine. Ljudi traže njihove ostavke, slobodne izbore, fer pravosuđe i okončanje korupcije. Crkvena svađa, dakle, obojici vlastodržaca dobro dođe", zaključuje se u izvještaju.

Preporučujemo za Vas