"Crna Gora i SAD su strateški saveznici, dijele i baštine zajedničke demokratske vrijednosti"

Iz Ministarstva odbrane je saopšteno da je Matis, na sastanku sa Boškovićem u Vašingtonu, kazao da je Crna Gora ostvarila izvanredan napredak u sprovođenju neophodnih društvenih reformi i da, kao pouzdan saveznik u okviru Alijanse, daje značajan doprinos međunarodnom miru i bezbjednosti
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2018. 07:22h

Crna Gora i Sjedinjene Američke Države (SAD) su strateški saveznici koji dijele i baštine zajedničke demokratske vrijednosti, ocijenili su ministri odbrane dvije zemlje, Predrag Bošković i Džejms Matis.

Iz Ministarstva odbrane je saopšteno da je Matis, na sastanku sa Boškovićem u Vašingtonu, kazao da je Crna Gora ostvarila izvanredan napredak u sprovođenju neophodnih društvenih reformi i da, kao pouzdan saveznik u okviru Alijanse, daje značajan doprinos međunarodnom miru i bezbjednosti.

On je rekao da će SAD nastaviti da pružaju snažnu podršku Ministarstvu i Vojsci Crne Gore u jačanju ukupnih odbrambenih kapaciteta.

Bošković se zahvalio na sveukupnoj podršci koju SAD pružaju Crnoj Gori i dodao da će Ministarstvo i Vojska Crne Gore nastaviti da posvećeno jačaju nivoe interoperabilnosti i unaprjeđuju postojeće kapacitete, u cilju adekvatnog doprinosa kolektivnom sistemu bezbjednosti.

Bošković i Matis su, kako je saopšteno, razgovarali i o modalitetima zajedničkog učešća dvije zemlje u okvirima NATO ojačanog prisustva na Istoku, namjerama Ministarstva odbrane da poveća prisustvo crnogorskih oficira u misiji Resolute Support, da uputi dva štabna oficira u misiju KFOR na Kosovu, kao i o učešću u ostalim NATO vođenim misijama i operacijama.

Bošković je, apostrofirajući značaj članstva Crne Gore u Alijansi za utemeljenje dugoročnog mira i stabilnosti na području Zapadnog Balkana, kazao da će Ministarstvo odbrane, u okviru predsjedavanja Američko – jadranskom poveljom u ovoj godini, nastojati da unaprijedi zajedničke regionalne odbrambene kapacitete, kao i da podrži napore aspiranata za članstvo u NATO.

Bošković i Matis potpisali su Sporazum između vlada dvije zemlje o bezbjednosnim mjerama za zaštitu tajnih podataka (GSOIA), koji treba da unaprijedi saradnju u razmjeni i zaštiti tajnih podataka, u priznavanju dozvola za pristup tajnim podacima, kao i sklapanju povjerljivih međudržavnih ugovora.

Iz Ministarstva su saopštili da je Bošković dvodnevnu zvaničnu posjetu Vašingtonu okončao predavanjem na Institutu za svjetsku politiku na temu Bezbjednosno - odbrambena pitanja regiona Zapadnog Balkana. Predavanju su prisustvovali istaknuti predstavnici vojno - diplomatskog kora.

“Bošković je tom prilikom kazao da punopravno članstvo Crne Gore u NATO direktno utiče na osiguranje dugoročnog mira i bezbjednosti Zapadnog Balkana, te da je jedina prava perspektiva zemalja regiona puna integracija u NATO i Evropsku uniju”, navodi se u saopštenju.

Bošković je zaključio da će Crna Gora nastaviti da baštini evroatlantske vrijednosti, konstantno ulaže u razvoj dobrosusjedskih odnosa i unaprijeđuje bilateralnu odbrambenu saradnju sa regionalnim saveznicima i partnerima.

Galerija

Bonus video: