SO Pljevlja 28. januara o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti

Za sjednicu je predložena samo jedna tačka dnevnog reda - Predlog, inicijativa i mišljenje SO Pljevlja o zakonu koji je usvojio crnogorski parlament
1525 pregleda 2 komentar(a)
Zgrada Opštine Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Zgrada Opštine Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Skupština opštine Pljevlja, na kojoj bi trebalo da se raspravlja o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, održaće se 28 januara. Sjednica je sazvana na inicijativu građana, jer je predsjednik Skupštine opštine Dragiša Sokić (DPS) odbio da zakaže sjednicu, smatrajući da predložena tačka dnevnog reda nije u nadležnostii lokalnog parlamenta.

Za sjednicu je predložena samo jedna tačka dnevnog reda - Predlog, inicijativa i mišljenje Skupštine opštine Pljevlja o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti koji je usvojila Skupština Crne Gore 26. decembra 2019. godine.

Inicijativu je potpisalo više od 350 građana, a sjednici će predsjedavati odbornik Božidar Bajić.

Objavljen je i javni poziv nevladinim organizacijama sa sjedištem u opštini Pljevlja, koje su zainteresovane za učešće na 18. sjednici SO Pljevlja da podnesu prijave za učešće u njenom radu.

Inicijativu za podržavanje sjednice podržale su sve opozicione partije: Demokratska Crna Gora, SNP, Pokret za Pljevlja, Nova, DNP.

S obzirom da je Danijel Živković, predsjednik odborničkog kluba koalicije DPS, BS i SD, nedavno saopštio da oni neće učestvovati u radu sjednice, ukoliko bude zakazana, mala je vjjerovatnoća da će lokalni parlament raspravljati o ovoj temi. Koalicija DPS-BS i SD u SO Pljevlja ima 20 od ukupno 35 odbornika.

U obrazloženju Inicijative, koju je potpisalo preko 350 građana, koliko je i bilo potrebno da bi se zakazala sjednica lokalnog parlamenta, navedeno je da Zakon o slobodi vjeroispovijesti nije u skladu sa Ustavom Crne Gore i da je pogoršao “ionako lošu političku i bezbjednosnu situacju u Crnoj Gori, posebno u Pljevljima, gdje živi preko 80 odsto pravoslavnog naroda”.

Uz inicijativu, potpisnici su predložili i zaključke koje bi trebalo da usvoji lokalni parlament.

Jednim od njih traženo je da Skupština konstatuje da Zakon o slobodi vjeroispovijesti nije u skladu sa Ustavom Crne Gore i da Skupština opštine Pljevlja predloži Skupštini Crne Gore da ga stavi van snage i donese novi u dogovoru sa svim vjerskim zajednicama.

Inicijatori smatraju da zakon treba staviti van snage, jer je izazvao podjele u Crnoj Gori i ima za cilj oduzimanje bogomolja i druge imovine Srpske pravoslavne crkve, dok su druge vjerske zajednice zaštićene posebnim ugovorima.

Bonus video: