Milošević: Tenzije treba da se spuste, CG nema lošu namjeru ni prema kome, a pogotovo ne prema Mitropoliji

"Mi smo svi prolazni, a Crna Gora i Srbija kao samostalne međusobno priznate države su vječne, i ja se nadam, biće uvijek na istoj strani. Kratki su naši životi, a kamoli političke pozicije spram prošlih i budućih vjekova", ocijenio je Milošević
15708 pregleda 168 komentar(a)
Milošević, Foto: Filip Roganović, Filip Roganović
Milošević, Foto: Filip Roganović, Filip Roganović

Ambasador Crne Gore u Srbiji Tarzan Milošević kazao je u intervjuu za Mondo da očekuje od autoriteta i medija u Srbiji da spuste tenzije povodom aktuelnih dešavanja nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja. Ocijenio je da se političari moraju suzdržati od oštre retorike i voditi računa kakve poruke šalju, te da je potrebno da zajedno promovišemo pozitivne, a ne negativne strane naših odnosa.

"Dijalog predstavlja najbolje rješenje i treba uložiti napore u korist onoga što radimo zajednički sa Srbijom kao važnim spoljnotrgovinskim partnerom, sa kojim imamo dobre ekonomske odnose, zajedničke projekte i regionalne inicijative, kao i intenzivnu saradnju na planu evropskih integracija. Želja i energija kod Crne Gore postoji", kazao je Milošević.

On je naglasio da Vlada Crne Gore na čelu sa premijerom Markovićem nastoji da vodi politiku koja će doprinijeti stabilnosti regiona, a dobrosusjedski odnosi su jedan od tri stuba naše vanjske politike.

Iako su odnosi trenutno opterećeni, Crna Gora ostaje posvećena razvoju dobrosusjedskih odnosa sa Republikom Srbijom, koji su utemeljeni na realnim interesima, ekonomskoj, geografskoj i političkoj upućenosti jednih na druge – kazao je Milošević.

On je naglasio da u kapacitetu diplomatskog predstavnika Crne Gore, prijateljske, ali samostalne, nezavisne i priznate države, činiti sve za maksimalno moguće unapređenje odnosa sa Srbijom. Dodao je da od zvaničnog Beograda očekuje da prepozna i podrži ne samo njegovo angažovanje, nego sve ono pozitivno što dolazi i od Crne Gore i od crnogorskog naroda.

Ostrašćene reakcije

Komentarišući zahtjeve da se proglasi “personom non grata”, kao i izjave usmjerene protiv njega lično i predstavnika vlasti u Crnoj Gori, ambasador Milošević je naglasio da “nije ni malo prijatno kada čujete da neko napada vašu državu, zvaničnike i dobar dio građana, a naročito nije ni malo prijatno kad to dolazi od nekog koga smatrate bliskim.

Te parole, ružne poruke i postupci došle su kao produkt neiformisanosti, nedobronamjernosti pojedinih ljudi i subjekata i neshvaćenih poruka koje su kao vrtlog usisale svu dotadašnju dobronamjernost u odnosima dviju država – ocijenio je ambasador. Istakao je da su svemu tome doprinijele i ostrašćene reakcije pojedinih subjekata i ekstremnih pojedinaca kojima ne odgovora stabilizacija i bliski odnosi Srbije i Crne Gore.

"Ničija funkcija, pa ni ambasadorska, ne treba da bude prepreka u odnosima dvije države, a diplomatijom se moramo služiti da bismo prevazišli eventualne nesporazume, a vještinom mudrih zajedničkih odluka doprinositli stabilizaciji situacije.. Mi smo svi prolazni, a Crna Gora i Srbija kao samostalne međusobno priznate države su vječne, i ja se nadam, biće uvijek na istoj strani. Kratki su naši životi, a kamoli političke pozicije spram prošlih i budućih vjekova", ocijenio je Milošević.

Pokušaj paljenja zastave

Osudivši pokušaj paljenja crnogorske zastave, ambasador je izjavio da je to „ostavilo ružan i gorak ukus u našim srcima“, te da ne služi na čast ni onim koji su je gađali, kao ni onima koji se tome nisu suprostavili.

"Vjerujem da se tako nešto neće ponoviti. Očekujem od autoriteta i medija da spuste tenzije, da zajedno promovišemo pozitivne a ne negativne strane naših odnosa”, rekao je Milošević.

Govoreći o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, ambasador Crne Gore je kazao da on garantuje svakom građaninu Crne Gore slobodu vjeroispovijesti ili uvjerenja, pri čemu država štiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima i obezbjeđuje da zakoni Crne Gore jednako važe za sve, na čitavoj teritoriji. On je pojasnio da intencija zakonodavca nije bila da bilo šta uzurpira ili oduzima niti jednoj vjerskoj zajednici, niti bi takav predlog zakona dobio zeleno svijetlo od relevantnih međunarodnih institucija.

Dijalog sa MCP

"Moramo poštovati i imati pravni okvir u kojem će sve vjerske zajednice biti odvojene od države i funkcionisati kao dio pravnog sistema države. Ja čvrsto vjerujem da nema skrivenih želja, skrivenih interesa i loše namjere države Crne Gore prema bilo kojoj vjerskoj zajednici, a posebno prema Mitropoliji crnogorsko-primorskoj" kazao je Milošević, dodajući da usvajanje ovog zakona ne predstavlja prepreku za dijalog sa svim vjerskim zajednicama o primjeni ovog zakona, prije svega Mitropolijom crnogorsko-primorskom o uslovima pod kojima bi mogao biti zaključen temeljni ugovor.

Bonus video: