Marković: Pejović bio u konfliktu interesa zbog pogrešnog tumačenja zakona, NVO da se ne bavi politikom

Na pitanje na koji način će Vlada odgovarati jer se Pejović našao u konfliktu interesa, Marković je kazao da konflikt interesa nije rezultat namjere
184 pregleda 4 komentar(a)
Žan Klod Junker, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Žan Klod Junker, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.02.2018. 18:50h

Premijer Duško Marković kazao je da je bivši ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović bio u konfliktu interesa zbog pogrešnog tumačenja zakona.

Pejović je podnio ostavku nakon što je Agencija za sprječavanje korupcije utvrdila da je kršio Zakon o sprječavanju korupcije i Ustav Crne Gore spajajući funkcije ministra i ambasadora u Briselu.

Bivši ministar je funkcije spojio na osnovu odluke Vlade, kojom mu je omogućeno i da prima nadoknadu od 3.165 eura mjesečno.

Na pitanje na koji način će Vlada odgovarati jer se Pejović našao u konfliktu interesa, Marković je kazao da konflikt interesa nije rezultat namjere.

On je pozvao nevladin sektor da pomogne u kreiranju javnih politika, i da se ne bavi politikom.

"Dakle, Vlada poštuje odluku ASK-a i sada je na meni da riješim to pitanje kadrovski i organizaciono. Ovdje nema odgovornosti za Vladu. Vlada samo pokazuje da je sposobna da primjenjuje zakone i poštuje sve institucije", rekao je Marković nakon sastanka sa predsjednikom Evropske komisije Žanom Kldoom Junkerom, koji je rekao da Pejovićeva ostavka nema nikakvog uticaja na put Crne Gore ka članstvu u EU.

Iz Centra za građansko obrazovanje (CGO), koji je podnio prijavu ASK protiv Pejovića, kazali su da se nadaju kako će se institucije efikasno odnijeti prema svim slučajevima koje budu procesuirali, ali i da će utvrditi odgovornost zbog neustavne Odluke o uspostavljanju strukture za pregovore sa EU.

Bonus video: