Amfilohije: Crna Gora se odriče onoga što je 1912. oslobođeno krvlju Crnogoraca

"Demarkaciona linija, to ti je presijecanje žile kucavice Crne Gore. Ne mogu da shvatim da se Crna Gora Metohije, koja joj je pripadala do 1945., tako olako odriče"
156 pregleda 123 komentar(a)
Amfilohije, Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska
Amfilohije, Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska
Ažurirano: 27.02.2018. 16:06h

Mitroplit crnogorsko primorski Amfilohije kazao je danas da je sporazum o razgraničenju Crne Gore i Kosova, anticrnogorska priča.

"Demarkaciona linija, to ti je presijecanje žile kucavice Crne Gore. Ne mogu da shvatim da se Crna Gora Metohije, koja joj je pripadala do 1945., tako olako odriče. Odriče se onoga što je njeno i što je 1912. oslobođeno krvlju Crnogoraca. To je u to vrijeme i međunarodno potvrđeno u Bukureštu i Londonu, da pripada Crnoj Gori", kazao je Amfilohije u Budvi.

On je podjsetio da se sistematski radilo na progonu pravoslavnog stanovništva sa Kosova i Metohije decenijama unazad.

"Sada na tome žele graditi demarkacione linije, a to je vjekovni dio Crne Gore. Ne treba izgubiti iz vida da je Prizren bio prijestonica i Vojislavljevića, pa naravno Nemanjića, pa onda Balšića. Čuvena je i himna Kralja Nikole "Onamo namo". Ono što je želio Kralj Nikola i što nije uspio za vrijeme svoje vladavine, to je učinjeno u vrijeme Kraljevine Jugoslavije. Zetska banovina je pokrila sve te oblasti, Metohije, naročito Kosova i djelove Hercegovine", naveo je mitropolit.

Bonus video: