URA: Konflikt stvaraju i stimulišu oni koji nas drže posvađanim posljednjih 30 godina

"Crna Gora može opstati, postojati i biti vječna samo kao građanska država svih etniciteta i religija. Ne kao država isključivo etničkih Crnogoraca, Srba, Bošnjaka, Albanaca ili Muslimana, već kao zajednička kuća svih nas – koji vjekovima živimo jedni sa drugima i gradimo mostove prijateljstva"
1954 pregleda 0 komentar(a)
Sinoćnji incident i City kvartu, Foto: Screenshot
Sinoćnji incident i City kvartu, Foto: Screenshot

Građanski pokret URA najoštrije je osudio jučerašnji grupni napad na mladića ispred tržnog centra "Delta City" u Podgorici i kasnije prebijanje dva crnogorska navijača, ali i niz drugih kamenovanja i provokacija uoči dočeka crnogorskih vaterpolista, saopšteno je danas iz te partije.

"Svi ti nemili događaji, koji služe za vještačko podizanje tenzija i kao uvod u začarani krug međusobnih nacionalnih prepucavanja, izazivaju stid i sram u svakom građaninu ove države koji vidi dalje od jeftine udbaške ili desničarske manipulacije. Taj konflikt stvaraju i stimulišu oni koji nas drže posvađanim posljednjih 30 godina. Vjerujemo da će se naša, građanska Crna Gora izdići iznad tuđih lutkarskih igara i da će prozreti podle namjere, koje imaju za cilj da sav politički i društveni život svedu na sukob dva nacionalna korpusa", istakli su iz GP URA.

GP URA poziva i apeluje na mir, jer se "na mržnju ne smije odgovarati mržnjom, pogotovo u situaciji kada određene političke strukture navijaju za dalje zaoštravanje sukoba".

"Crna Gora može opstati, postojati i biti vječna samo kao građanska država svih etniciteta i religija. Ne kao država isključivo etničkih Crnogoraca, Srba, Bošnjaka, Albanaca ili Muslimana, već kao zajednička kuća svih nas – koji vjekovima živimo jedni sa drugima i gradimo mostove prijateljstva. Samo takav suživot i puna integracija svih društvenih grupa može garantovati vječnost Crne Gore, zbog čega se mora stati na kraj svakoj identitetskoj ili bilo kojoj drugoj diskriminaciji naših sugrađana. To je važna poruka u svjetlu ciljano podizanih tenzija, zaoštravanja ili udbaških provokacija", ukazali su u GP URA.

GP URA je pozvala na "suživot i međuvjerski sklad, kao preduslov očuvanja mira i međusobnog uvažavanja".

Bonus video: