Litije zbunile birače, DPS obilazi teren

Marović: Pokušavaju da saniraju moguću štetu i ponovo uspostave kontrolu
48706 pregleda 807 komentar(a)
“Podrška državnom vrhu da istraje u odbrani vitalnih interesa”: Opštinski odbor DPS Pljevlja, Foto: DPS
“Podrška državnom vrhu da istraje u odbrani vitalnih interesa”: Opštinski odbor DPS Pljevlja, Foto: DPS

Demokratska partija socijalista (DPS) šalje poruke koje se mogu označavati i početak izborne kampanje, ali i konsolidovanja svog biračkog tijela nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i reperkusija koje je on donio.

“Kako se situacija i nezadovoljstvo zbog Zakona ne smiruju, DPS saopštenjima opštinskih odbora pokušava da sanira moguću štetu i ponovo uspostavi kontrolu, budući da nije sve prošlo po dosadašnjem principu: tenzije će se smiriti protokom vremena”, rekla je izvršna direktorica Politikon mreže Jovana Marović.

Posljednjih desetak dana održano je nekoliko sjednica opštinskih odbora DPS-a, uglavnom na sjeveru države, sa kojih su poslate poruke da nema oduzimanja hramova SPC, ali i multietničke skladnosti i podrške državnom vrhu da “istraje u odbrani vitalnih interesa države i radi na osnaživanju našeg identiteta”. Na istu temu oglasili su se i pojedini odbori - Ulcinj, Budva, Kolašin, Podgorica - čija su saopštenja bila na istom fonu.

Sjednice su održane u Šavniku, Mojkovcu, Danilovgradu, Pljevljima i Bijepom Polju, a na njima su prisustvovali koordinatori - članovi Predsjedništva DPS-a i Izvršnog odbora partije. To pokazuju stranačka saopštenja poslata medijima nakon sjednica kojima su prisustvovali, kako se navodi, Ilija Ašanin, Časlav Vešović, Nada Drobnjak, Dijana Gomilanović, Srđan Miljanić, Milosav Anđelić. U Pljevljima i Bijelom Polju je bio i premijer i zamjenik predsjednika DPS-a Duško Marković. On je iz Podgorice pozivao mitropolita Amfilohija na razgovore, a sa partijskog skupa u Pljevljima, dan kasnije, optužio ga da vodi anticrnogorsku opoziciju.

IZ DPS-a nijesu odgovorili na pitanja upućena u petak. “Vijesti” su pitale da li je DPS krenuo u antikampanju litijama.

Jovana Marović rekla je “Vijestima” da “razmjere protesta i nezadovoljstva širom Crne Gore zbog usvajanja Zakona zahtijevaju reakciju DPS-a”: “Ona je došla u vidu ”stalnog zasjedanja” opštinskih odbora i odgovaranja na situaciju na terenu i u isto vrijeme su i razmatranje strategija pred izbore, što uključuje i procjenu opasnosti po povoljan izborni rezultat”.

Izvršni direktor Centra za građanske slobode (CEGAS) Boris Marić rekao je da su saopštenja opštinskih odbora DPS “dio kampanje koji treba da doprinese sa jedne strane homogenizovanju biračkog tijela, a sa druge strane da ispituje reakcije druge strane što treba da posluži za određivanje pravaca kampanje”.

“Izborna je godina i sve što se dešava ima vezu sa tom činjenicom. DPS svoju kampanju vodi kontinuirano što su i sami više puta potvrdili tvrdnjama da za njih nova kampanja počinje odmah nakon završenih izbora. Njihova politička procjena je bila da treba ići sa spornim Zakonom koji uređuje oblast vjerskih pitanja i ne sumnjam da je rukovodstvo te partije imalo punu svijest da će na taj način dodatno aktuelizovati podjele u crnogorskom društvu. Otvaranje spornog pitanja vraća nas u neku vrstu predreferendumskog stanja, zatvara prostor i slabi druge teme poput brojnih afera, spornih državnih pomoći, loše ekonomske i socijalne situacije, zastoja u EU integracijama. Svi ti parametri su loši, a ključnu odgovornost snosi DPS. To su loši indikatori za izbornu godinu, za vođenje kampanje. Tema koja podstiče podjele je “lakša” za vođenje kampanje. U poluvandrednom stanju DPS može sebe predstaviti kao zaštitnika države, što je mnogo puta oprobana manipulacija”, navodi Marić za “Vijesti”.

U saopštenjima DPS-a nakon sjednica odbora uglavnom provijavaju slične rečenice “bezrezervna podrška državnom vrhu da istraje u odbrani vitalnih interesa države”, “nikome se neće otimati nijedan vjerski objekat”, “cilj zakona nije diskriminacija nijedne vjerske zajednice”, “Crna Gora je prepoznata kao bastion vrijednosti koje podrazumijevaju multietnički sklad”...

Bonus video: