Popović-Moškov: Izglasana inicijativa URE za kupovinu "Jugopetrolovih" nepokretnosti

"Tačno prije dvije godine na odborničkim klupama u kotorskom parlamentu našao se predlog Odluka o kupovinu dvije nepokretnosti od kompanije "Jugopetrol", koje su sa strateške i razvojne strane veoma bitne za opštinu Kotor, a koje je tada pripremila kotorska URA", istakla je Popović-Moškov
1838 pregleda 0 komentar(a)
Popović-Moškov, Foto: GP URA
Popović-Moškov, Foto: GP URA

Inicijativa kotorske URE za kupovinu "Jugopetrolovih" nepokretnosti izglasana je juče u lokalnom parlamentu, saopštila je danas Ljiljana Popović-Moškov predsjednica Opštinskog odbora Građanskog pokreta URA u Kotoru.

"Tačno prije dvije godine na odborničkim klupama u kotorskom parlamentu našao se predlog Odluka o kupovinu dvije nepokretnosti od kompanije "Jugopetrol", koje su sa strateške i razvojne strane veoma bitne za opštinu Kotor, a koje je tada pripremila kotorska URA", istakla je Popović-Moškov.

Ona je dodala da je lično u vrijeme mandata potpredsjednice Opštine Kotor pokazala izuzetnu posvećenost realizaciji ove investicije, učestvovala u pregovorima sa predstavnicima "Jugopetrola" i postigla umanjenje prvobitno ponuđene cijene za preko 250.000 eura.

Kazala je i da se tada pripremio Investicioni elaborat koji je, tvrdi ona, bez presedana pokazao značaj ove kupovine i sa cjenovne strane, ali i sa strateške strane razvoja opštine.

"Podsjećanja radi sa "Jugopetrolom" smo dogovorili kupovinu 35.000 m2 infrastrukturno potpuno opremljenog zemljišta za 56,7 eura/m2, dok se cijene na istom tom području industrijske zone kreću preko 100 eura/m2. Međutim, još značajnije je to što smo dobili pismo namjere od uprave CEDIS-a u kojem nas obavještava da su odmah spremni da realizuju zamjenu svojih cca 9000 m2 zemljiišta na Tabačini za ovo zemljište kada ga Opština kupi i bude njegov vlasnik. Što za naš grad infrastrukturno znači lokalitet na Tabačini odmah ispod gradskih zidina i kod ulaza u grad sa sjeverne strane ne treba isticati jer to svaki stanovnik Kotora zna", naglašava Popović-Moškov.

Navodi i da se druga predmetna nekretnina nalazi u Škaljarima na svega 750 metara udaljenosti od ulaza u Stari grad sa južne strane, sa preko 2.500 metara poslovnog prostora čija bi valorizacija, kako je u elaboratu pokazano, objašnjava predsjednica kotorske URE, mogla čitavu investiciju u obje nekretnine vratiti za period od pet do osam godina.

"Međutim, i do danas nerazumljivih razloga ova više nego dobra i opravdana odluka nije dobila većinu u tadašnjem parlamentu jer su odbornici Socijaldemokratske partije (SDP) i Nove srpske demokratije bili protiv. Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) su mahom bili uzdržani. Ovakvo nerazumno ponašanje SDP-a i Nove, uticalo je na početak kraja tadašnje vladajuće koalicije", rekla je Popović-Moškov.

Ona je navela da je ova investicija uvrštena u budžet za 2020. godinu, a sjednica od 28. januara ove godine finalizovana je njenim usvajanjem.

"Ostaje žal što SDP i Nova nisu dozvolili da ovu odluku donesemo prije dvije godine kada smo bili na vlasti, i zbog toga će sigurno trpjeti političke posljedice, ali za nas u pokretu URA je najvažnije da se donose odluke neophodne za razvoj i prosperitet grada bez obzira ko ih stavlja na dnevni red skupštinskih zasijedanja. Kada je kupovina nepokretnosti od kompanije "Jugopetrol" u pitanju, URA može imati punu sarisfakciju što je „naš projekat“ najzad dobio podršku“, zaključila je Popović-Moškov.

Bonus video: