Gošović o izboru Lopičić: Ustavni sud po diktatu vlasti krši Ustav

Gošović je kazao da nakon ovakvog skandala, Ustavni sud Crne Gore ne može imati povjerenje javnosti, takav sud ne može autoritativno štititi ustavnost i zakonitost u jednoj državi, a samim tim, ne može obezbijediti ni zaštitu sloboda i prava građana
2177 pregleda 5 komentar(a)
Gošović, Foto: Demokratska Crna Gora
Gošović, Foto: Demokratska Crna Gora

Odlukom o izboru sudije Desanke Lopičić "za predsjedavajućeg sudiju" Ustavnog suda, sudije Ustavnog suda nijesu zaštitile Ustav od sebe samih, saopštio je danas Neven Gošović, član Predsjedništva Demokratske Crne Gore.

Desanka Lopičić izabrana je 27. januara za predsjedavajućeg sudiju Ustavnog suda, nakon neuspjelog pokušaja izbora predsjednika te institucije.

Gošović je kazao da iz samog Ustava Crne Gore proizilazi odgovornost Ustavnog suda da štiti Ustav i zakon.

"Donesena odluka skandalozna je u svakom pogledu. Amandmanom XVI na Ustav Crne Gore određeno je da sudije Ustavnog suda iz svog sastava biraju predsjednika Ustavnog suda na vrijeme od tri godine i da isto lice može biti birano samo jednom za predsjednika i sudiju Ustavnog suda. Sudija Desanka Lopičić, nakon donesenih Amandmana I-XVI na Ustav Crne Gore, birana je za predsjednicu Ustavnog suda na vrijeme od tri godine. Samim tim, sudije Ustavnog suda nijesu mogli donijeti odluku o njenom izboru za predsjedavajućeg sudiju sa ovlašćenjima predsjednika Ustavnog suda, a da time drastično ne prekrše Ustav", istakao je Gošović.

On je dodao da sa druge strane, funkciju "predsjedavajućeg sudije" ne poznaje ni Ustav, ni Zakon o Ustavnom sudu Crne Gore, a takva ustavno-sudska praksa ne postoji nigdje ni u okruženju.

"Takođe, odluka kojom se utvrđuje obaveza predsjedavajućeg sudije da organizuje i sprovede izbore za novog predsjednika Ustavnog suda, kada se za to "stvore pretpostavke", a najkasnije do kraja 2020. godine, je ponižavajuća za Ustavni sud jedne države. Takve pretpostavke stvorene su Ustavom i zakonom, i na sudijama Ustavnog suda je da ih ispoštuju, bez odlaganja ponove postupak izbora, i štiteći integritet Ustavnog suda, na slobodan i odgovoran način, izaberu predsjednika Ustavnog suda. Međutim, više je nego jasno, da će ,,predsjedavajući sudija” ocijeniti da će pretpostavke za izbor predsjednika Ustavnog suda, biti stvorene tek nakon održavanja redovnih parlamentarnih izbora u 2020. godini. Uostalom, to je i bio osnovni cilj unaprijed pripremljene i sprovedene farse neizbora predsjednika Ustavnog suda, i u svemu nezakonitog izbora onog ,,predsjedavajućeg sudije” čiji će rad u izbornoj godini biti pod potpunom kontrolom nosilaca izvršne vlasti. Postupajući na navedeni način Ustavni sud je pogazio Ustav", rekao je Gošović.

Po njegovim riječima, nakon ovakvog skandala, Ustavni sud Crne Gore ne može imati povjerenje javnosti, takav sud ne može autoritativno štititi ustavnost i zakonitost u jednoj državi, a samim tim, ne može obezbijediti ni zaštitu sloboda i prava građana.

"Što može očekivati građanin kao pojedinac, u pogledu obezbjeđenja i zaštite njegovih prava i sloboda, u državi u kojoj institucija kakav je Ustavni sud, po diktatu aktuelne vlasti, potpuno otvoreno, pred očima ukupne javnosti krši Ustav. Uostalom, to je Ustavni sud čija se efikasnost u radu nažalost prepoznaje po hiljadama neriješenih predmeta koji se prenose iz godine u godinu. Ustavni sud, koji je nakon ekspresno sprovedenog postupka, kojeg je, gle čuda sam pokrenuo, ukinuo odredbe Zakona o Ustavnom sudu koje su ga obavezivale da u svakom predmetu mora odlučiti najkasnije u roku od 18 mjeseci od dana pokretanja postupka pred tim sudom. Ustavni sud, čiji je djelotvoran rad po podnesenim ustavnim žalbama takav, da je Crna Gora u odnosu na broj stanovnika, po podnesenim predstavkama njenih građana Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, prva u Evropi. Sa ovakvim radom Ustavnog suda, ne može se ni očekivati da će ostvarivanje vladavine prava kao najviše vrijednosti ustavnog poretka, uskoro zaživjeti u Crnoj Gori", kazao je Gošović.

Bonus video: