Glas Kašćelanu ili novi izbori na Cetinju?

Sagovornici “Vijesti” kazali da očekuju da će Gazivoda biti na sjednici jer SD ne želi nove izbore
101 pregleda 8 komentar(a)
SO Cetinje, Foto: Miloš Rudović
SO Cetinje, Foto: Miloš Rudović
Ažurirano: 27.02.2018. 06:21h

Ukoliko na današnjoj sjednici Skupštine prijestonice Aleksandar Kašćelan ne bude izabran za gradonačelnika, na Cetinju bi mogli biti raspisani novi izbori.

Kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) trebalo je da bude izabran na jučerašnjoj sjednici, ali je ona odložena jer joj nisu prisustvovali odbornici Socijaldemokrata (SD) Ivan Gazivoda i Ivan Ivanović.

DPS i Socijaldemokrate potpisali su koalicioni sporazum 27. januara, a dan kasnije je njihovim glasovima Maja Ćetković izabrana za predsjednicu Skupštine. Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” iz tih partija, spor nije vezan za izbor gradonačelnika, već za mjesto direktora bolnice “Danilo I”. Odbornik SD-a Ivan Ivanović insistira da dobije to mjesto, ali iz DPS-a nisu spremni da mu prepuste tu funkciju.

Ivanović neće prisustvovati današnjoj sjednici jer se nalazi van zemlje. Sagovornici “Vijesti” iz vladajuće koalicije su kazali da očekuju da drugi odbornik SD-a prisustvuje sjednici i obezbijedi potrebnu većinu za izbor gradonačelnika, jer u toj partiji ne žele nove izbore.

Predsjednici cetinjskog DPS-a i SD-a Jovan Martinović i Ivan Gazivoda nisu odgovarali juče na pozive i poruke novinara “Vijesti”.

Zakonski rok za izbor gradonačelnika ističe danas jer on mora biti izabran u roku od 30 dana od dana kada je konstituisana Skupštine prijestonice.

Ukoliko ne bude izabran na današnjoj sjednici, Skupština, na predlog Vlade ili trećine odbornika, donosi odluku o skraćenju svog mandata nakon čega se ide na nove izbore.

Odbornici opozicione Demokratske Crne Gore bili su juče u zgradi prijestonice, ali su ostali ispred sale.

Sjednici nisu prisustvovali ni osatli odbornici cetinjske opozicije - Građanskog pokreta URA, Socijaldemokratske partije i Stare garde LSCG.

Oni su poručili da neće prisustvovati sjednicama Skupštine prijestonice do odluke Upravnog suda a u vezi sa sjednicom od 28. januara, na kojoj je Ćetkovićeva izabrana za predsjednicu. Oni su u tužbi ocijenili da je njen izbor nezakonit i da je prilikom izbora povrijeđen Statut i Poslovnik Skupštine.

“Nadamo da će oni donijeti pravosnažnu odluku, zbog dokaza koje smo dostavili, a za koje smatramo da su nepobitni,” kazao je predsjednik cetinjske URA, Filip Adžić na konferenciji za novinare uoči sjednice. Adžić je kazao da do te odluke u GP URA neće uzimati odborničke naknade. Mš.R.

Bonus video: