Popović: Nećemo dozvoliti da postanemo pravoslavna džamahirija

Ovo je prilika, kaže Popović, da se građanska i demokratska država Crna Gora osnaži, da bude odlučna i hrabra u odbrani Ustava i izgradnji moderne i sekularne države 21. vijeka
14840 pregleda 111 komentar(a)
Andrija Popović, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović
Andrija Popović, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović

Crna Gora neće dozvoliti, bez obzira na namjeru Srpske pravoslavne crkve (SPC) i njenih pomagača, da se od države napravi neka pravoslavna džamahirija, poručio je predsjednik Liberalne partije Andrija Popović i ocijenio da se uglavnom nezakonitim litijama ugrožava javni interes.

On je upitao ponavlja li se istorija i prijeti li Crnoj Gori državni slom poput onog iz 1918. ili 1989. godine.

„Prijeti li Crnoj Gori u 2020. godini treći veliki poraz od velikosrpskog nacionalizma sa istim akterima u glavnim ulogama: SPC i njenih crnogorskih političkih satelita predvođenih Demokratskim frontom, državnog vrha Srbije i Rebuplike Srpske kao dijela Bosne i Hercegovine“, kazao je Popović agenciji MINA.

On smatra da su objektivna očekivanja da će državni vrh i crnogorska zaknodavna, izvršna i sudska vlast biti sada na visini zadatka, da neće podleći pritiscima i ucjenama, da neće istaći "bijelu zastavu" kao njeni prethodnici 1918. i 1989. godine.

On je kazao da SPC sa svojim crnogorskim političkim "satelitima", uz neskrivenu podršku Srbije i Republike Srpske, ima dva velika cilja.

„Prvi je da se homogenizacijom prosrpskog biračkog tijela obezbijedi pobjeda na parlamentarnim izborima na jesen i promptno realizuje najavljeno poništenje odluka o priznanju Kosova, ulasku u NATO i Zakona o slobodi vjerosipovjesti, odnosno ponovnog nestanka Crne Gore. Onda bi drugi velikosrpski cilj bio dostupniji i realiniji planiranim popisom stanovništva 2021. godine“, kazao je Popović.

On je podsjetio da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojim je nakon 42 godine Crna Gora uredila oblast vjerskih prava, u Skupštini podržan rekordnom, aposlutnom, većinom od 45 poslanika i sedam političkih partija koje predstavljaju 296 hiljada birača.

Nezadovoljstvo zakonom je, smatra Popović, samo pokriće za pravu histeriju, homogenizaciju, pokušaj revizije referenduma iz 2006. godine i ostvarenja dva pomenuta velika cilja.

Kako je naveo, polazeći od odlučnosti da su slobodni i ravnopravni građani, pripadnici naroda i nacionalnih manjina koji žive u Crnoj Gori: Crnogorci, Srbi, Bošnjaci, Albanci, Muslimani, Hrvati, Romi i drugi, koji je poštuju i vole, privrženi demokratskoj i građanskoj državi, gotovo su nikakve šanse da se politički valorizuje aktuelna "tiha okupacija" Crne Gore.

„Kroz izražene uglavnom nezakonite vjerske molebane i litije kojima se ugrožava javni interes i satima blokiraju vitalne crnogorske saobraćajnice i javni prostori“, kazao je Popović.

On je poručio, bez obzira na namjeru SPC i navedenih pomagača, da se od Crne Gore, zasnovane na vladavini prava, napravi neka "pravoslavna džamahirija", da to velika, tiha, građanska, dostojanstvena većina neće dozvoliti.

Ovo je prilika, kaže Popović, da se građanska i demokratska država Crna Gora osnaži, da bude odlučna i hrabra u odbrani Ustava i izgradnji moderne i sekularne države 21. vijeka.

„Države koja će kroz skori ulazak u EU dostići potpuno ustavni princip odvojenosti vjerskih zajednica od države, ali i eliminisati brojne anomalije u oblasti vladavine prava, tržišne ekonomije, poštovanja ljudskih prava i sloboda i parlamentarne demokratije", rekao je on.

Bonus video: