Udruženje književnika: Nadležni da preduzmu sve kako bi pjesnik Knežević bio oslobođen zatvorske kazne

"Presuda Milanu Kneževiću upravo svjedoči o represivnim metodama, karakterističnim za totalitarne režime, za koje smo se ponadali da su nepovratno otišli u političku prošlost"
9 komentar(a)
Milan Knežević, Foto: Savo Prelević
Milan Knežević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.02.2018. 18:22h

Udruženje književnika Crne Gore, kao najstarija organizacija pisaca, svjedok je i žrtva mnogih ugrožavanja stvaralačkih i građanskih prava i sloboda pisaca, kako u prošlosti, tako, nažalost, i danas, saopšteno je iz tog udruženja.

"Najnoviji primjer je presuda našem članu, Milanu Kneževiću, kojom je pjesnik pravosnažno osuđen na kaznu zatvora. Član UKCG, Knežević, zbog pružanja građanskog otpora uniformisanoj sili, od strane suda proglašen je krivim i osuđen na robiju. Udruženje književnika Crne Gore ne prihvata ovakav način dijeljenja pravde i poziva nadležne organe u Crnoj Gori da, u okviru svojih ovlašćenja, preduzmu sve kako bi pjesnik Milan Knežević bio oslobođen zatvorske kazne", navodi se u saopštenju Udruženja književnika.

U saopštenju se dodaje da bi takav gest , prije svega, činio korist Crnoj Gori, koja se deklarativno legitimiše pred svijetom kao demokratska i pravna država.

"Presuda Milanu Kneževiću upravo svjedoči o represivnim metodama, karakterističnim za totalitarne režime, za koje smo se ponadali da su nepovratno otišli u političku prošlost", zaključuje se u saopštenju.

Kneževiću je naređeno da se 5. marta javi na izdržavanje četvoromjesečne zatvorske kazne na koju je osuđen zbog napada na policajca ispred Skupštine 17. oktobra 2015. godine.

Knežević je tražio od Osnovnog suda da mu omogući da u zatvor ide tek nakon okončanja predsjedničkih i lokalnih izbora.

Bonus video: