proteste uporedio sa Islamskom revolucijom

Popović: Vrijeme da država direktnije reaguje na litije

“Litije su, u to nema sumnje, priprema za nasilje”, smatra pisac i dobitnik najvećih državnih nagrada
44560 pregleda 269 komentar(a)
Popović, Foto: Screenshot/YouTube
Popović, Foto: Screenshot/YouTube
Ažurirano: 03.02.2020. 10:32h

Mislim da je vrijeme da država Crna Gora direktnije reaguje na litije, poručio je pisac i dobitnik najvećih državnih nagrada Milorad Popović.

Popović je to kazao u intervjuu za „Dane“ koji je vodila Tamara Nikčević, a prenijela je Antena M Darka Šukovića. Svo troje važe za osobe iz šireg ili užeg kruga predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

„Reakcija Cetinjana na najavu litije SPC-a pokazuje da su moleban revolucionari hrabri samo ako im se ne suprotstavite; pokažete li im otpor, postaju disciplinovani i kooperativni”, navodi Popović.

litija pg
Sa posljednje litije u Podgorici(Foto: Boris Pejović)

U tekstu se Cetinje naziva jedinom “slobodnom teritorijom” u Crnoj Gori.

„Navodno protestujući protiv nedavno usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, SPC je po crnogorskim gradovima nedavno započela ‘moleban revoluciju’, čiji su politički ciljevi otvoreno anticrnogorski, identični onim iz vremena ‘događanja naroda’ i ‘antibirokratske revolucije’. Meta SPC nije Zakon; meta im je država Crna Gora“, kaže Popović.

Navodi da protesti nisu protiv Zakona jer crkvi, kako kaže, niko ne otima imovinu, već Amfilohije pokušava da zadrži monopol nad crnogorskim crkvama.

On je proteste uporedio sa Islamskom revolucijom.

“Riječ je o pokušaju uspostavljanja hibridne teokratije, u kojoj imate vrhovnog poglavara, neprikosnovenog autoriteta kako u vjerskom, tako i u političkom, moralnom i svakom drugom smislu”.

Popović je naveo da će šetnje trajati dok šetači ne umore, a da će usput pokušati da izazovu incident kako bi srušili vlast. “Litije su, u to nema sumnje, priprema za nasilje”.

Na pitanje odakle toliki broj ljudi na ulicama, Popović kaže da se radi o manipulaciji koju gledamo još od devedesetih godina.

“Naslovne strane beogradskih kontrolisanih tabloida možda mijenjaju urednike, ali ne i uređivačku politiku. Brutalne laži što su ih nekada širile Politika, Ekspres politika i Večernje novosti, uperene protiv crnogorskog komunističkog rukovodstva – ono je nakon toga srušeno sa vlasti, a Crna Gora gurnuta u sramni rat za ostvarenje velikosrpskih interesa – danas šire Informer, Pink, Milomir Marić, Politika, Večernje novosti Milorada Vučelića”, istakao je Popović.

Popović je označio i “koncern Vijesti” kao noseći stub velikosrpske propaganda kada govori o “unutrašnjim slabostima”, a tu je u jedan koš stavio “političke stranke čija se ideologija zasniva na velikosrpskom nacionalizmu” i neimenovane pojedine institucije, NVO i medije “koji su logistika takvoj politici.” “Vijesti” je nazvao i proruskim medijem u kom se tvrdi da će Andrija Mandić donijeti demokratiju Crnoj Gori.

On tvrdi da SPC u Crnoj Gori tvrdi da su Ostrog i Cetinjski manastir vlasništvo Srbije, i da ako je tako onda Crne Gore nema.

“Zašto Srbiji ne prepisati i Biljardu, rezidenciju Petra II Petrovića Njegoša? Ili Dvor kralja Nikole? Ili Oktoih Crnojevića? Ako je već Srbija mogući vlasnik svega što sam naveo, zašto u jednom momentu Beograd od Podgorice ne bi tražio da mu prepiše i Aerodrome Crne Gore, Luku Bar ili crnogorsko more i obalu? Tu politiku SPC danas brani.”