Sjednica SO Pljevlja odložena, opet prisustvovala dvojica odbornika DPS

Sjednici, koja je sazvana na inicijativu građana, prisustvovalo je 17 odbornika od ukupno 35 koliko broji pljevaljski parlament. U skupštinskim klupama bila su i dva odbornika DPS-a Predrag Cvijović i Srđan Pivljanin, uprkos protivljenju partije kojoj pripadaju
5362 pregleda 2 komentar(a)
Sa sjednice SO Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Sa sjednice SO Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 03.02.2020. 13:54h

Sjednica Skupštine opštine Pljevlja, na kojoj je trebalo da se rapravlja o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, danas je ponovo odložena zbog nedostatka kvoruma. Nastavak sjednice zakazan je za 10. februar.

Sjednici, koja je sazvana na inicijativu građana prisustvovalo je 17 odbornika od ukupno 35 koliko broji pljevaljski parlament. U skupštinskim klupama bila su i dva odbornika DPS-a Predrag Cvijović i Srđan Pivljanin, uprkos protivljenju partije kojoj pripadaju.

Predsjedavajući odbornik Pokreta za Pljevlja Božidar Bajić na početku sjednice kazao je da je on na tom mjestu jer je predsjednik Skupštine Dragiša Sokić odbio da zakaže Skupštinu smatrajući da predložena tačka dnevnog reda nije u nadležnosti lokanog parlamenta.

Sokić, istakao je Bajić, o tome nije obavijestio podnosioce inicijative.

„Mi kao predstavnici naroda dužni smo zbog ovoga što crkva radi u odbrani svog prava i svog dostojanstva da se i mi u tom pravcu ponašamo da ne budemo nedostojni ovog trenutka te teme“, rekao je Bajić., objašanjavajući da će zbog poštovanja Pljevalja zakazivati sjednice sve dok traju litije.

Prije nego što je utvrđen krvorum odbornik Nove Milan Lekić tražio je proceduralnu intervenciju.

Iako je Bajić kazao da je proceduralna intervencija ide poslije utvrđenog kvoruma dozvolio je Lekiću da se obrati.

„Ova sjednica je vanrednog karaktera jer su je zakazali građani i podržala je jedna trećina odbornika. Ja vidim da ovde nema ni funkcionera vladajuće većine osim dva odbornika Cvijovića i Pivljanina. Ovo je potvrdilo da se ništa slučajno ne dešava. Nisu slučajno Cvijovići imali Josifa Cvijovića, a Pivljani Baja Pivljanina. Pozivam kolege iz vladajuće većine pravoslavce, one koji pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi da dobro razmisle da dođu i izjasne se na ovu teme. Da ne dozvole da pljuju po svojim precima, da ne gaze po grobovima svojih predaka. Pozivam i odbornike islamske zajednice da nam se pridruže i pomognu srpskom narodu u odbrani svojih svetinja. Sigurni budite, odbranom svetinja srpskog naroda odbranićete i svoje“, rekao je Lekić. On je pozvao predsjednika Opštine i Skupštine Opštine Igora Golubovića i Dragišu Sokića da podnesu ostavku.

Odbornik Demokrata Nikola Rovčanin kazao je da je DPS grubo prekršio poslovnik Skupštine.

„Ne samo da nije zakonito, već nije ni politički pristojno da se ignoriše volja građana koji na miran i dostojanstven način protestuju masovno. Ignoriše se da bi se DPS spasila političke pogibije u ovoj sali, jer nema argumenta koji bi izgovorio bilo koji odbornik DPS-a i koji bi stao na stranu sramnog zakona a da ne bi naišao na masovnu osudu građana. Danas se ignoriše volja 15 ili 20 hiljada građana da bi se zaštitili oni pritiv kojih 17 noći građani zvižde izražavajući protest protiv njihovih odluka. Ništa više neće spriječiti kraj DPS kao što ništa neće spriječiti odgovornost onih koji su se ogriješili o narod i zakon. Ja bitam predsjednika Opštinskog odbora DPS-a Vlada Milinkovića i poslanike iz Pljevalja Filipa Vukovića i Danijela Živkovića da li se slažu sa konstatacijom svog šefa da su ljudi koji na miran i dostojanstven način protestuju ludaci. Nisam nigdje našao ni jednu riječ da su to osudili“, rekao je Rovčanin.

On je kazao da su litije nadpartijski skupovi i da sa drugim građanima protiv ovog zakona masovno protestuju i članovi DPS-a.

„Koliko su nasilne litije pokazaću najbolje primjerom da ja na njih vodim svoju kćerku koja ima osam mjeseci“, rekao je Rovčani.

Odbornik Vladislav Bojović kazao je nema važnije teme u Pljevljima o kojoj treba da raspravlja lokalni parlament.

„Zakon je proizveo efekat elementarne nepogode u Crnoj Gori i Opštini Pljevlja. I zbog elementarne nepogode moguće je zakazati skupštine“, rekao je Bojović.

On smatra da na sljedeću sjednicu lokalnog parlamenta treba pozvati predsjenika Opštine.

Predstavnik Građana Božo Knežević kazao je da od inicijative ne mogu odustati zbog odgovornosti prema onima koji su potpisali inicijativu i građanima Pljevalja.

Sekretarska Skupštine Emina Brković je kazala da poslovnikom nije predviđeno drugo i treće odlaganje sjednice, smatrajući da je bolje da podnosioci podnesu novu inicijativu.

„U nedogled odlagati sjednice mislim da nema smisla“, rekla je Brković. Sa tim se nije složio presjedavajući Bajić, rekavši da to nigdje ne piše u poslovniku.

Bonus video: