"pREMIJER MORA BRINUTI Obudućnosti svih porodica a ne samo jedne"

Minić pisala Markoviću: Zaustavite profiterski patriotizam

"Podstaknuta nedavnim informacijama o nastavku devastacije prirodnih resursa naše Države, na koju se ovih dana toliko pozivate, koristim ovu priliku, da ja, pozovem Vas da zaustavite profiterski patriotizam koji se već duže vrijeme kroz najrazličitije oblike nasilja nad ljudima i prirodom sprovodi i duž rječnih tokova širom Crne Gore", navodi se u otvorenom pismu
8900 pregleda 10 komentar(a)
Valentina Minić, Foto: Demokrate
Valentina Minić, Foto: Demokrate

Poslanica Demokratske Crne Gore Valentina Minić, uputila je otvoreno pismo premijeru Dušku Markoviću i pozvala ga da "zaustavi profiterski patriotizam koji se već duže vrijeme kroz najrazličitije oblike nasilja nad ljudima i prirodom sprovodi i duž rječnih tokova širom Crne Gore" .

"Podstaknuta nedavnim informacijama o nastavku devastacije prirodnih resursa naše Države, na koju se ovih dana toliko pozivate, koristim ovu priliku, da ja, pozovem Vas da zaustavite profiterski patriotizam koji se već duže vrijeme kroz najrazličitije oblike nasilja nad ljudima i prirodom sprovodi i duž rječnih tokova širom Crne Gore", navodi se u otvorenom pismu.

Ona dodaje da je Marković u Pljevljima najavio da će Vlada otpočeti pregovore o raskidu koncesija za izgradnju mHe.

"Podsjećam Vas da ste, ne tako davno, nakon sjednice Vlade u Pljevljima, najavili da će Vlada otpočeti pregovore o raskidu koncesija za izgradnju mHE u nekoliko crnogorskih opština, odnosno, da je „Vlada zadužila Ministarstvo ekonomije da za početak otpočne pregovore o sporazumnom raskidu ugovora o gradnji male hidroelektrane na rijeci Bistrici u Bijlom Polju, zatim na tri rijeke u Plavu, Murinskoj, Đuričkoj i Komaračkoj rijeci, kao i na Bukovici u Šavniku i Trepačkog rijeci u Andrijevici“", navodi se u pismu.

Kako se dalje navodi, "Interesantno je da se u ovoj Vašoj izjavi ne pominje ni mogućnost revidiranja, tj. sporazumnog raskida ugovora za izgradnju Blažove mHE na Bistrici Lipovskoj, za koju je ministrastvo kojim Vi koordinirate izdalo dozvolu za priključak na elektrodistributvnu mrežu dva mjeseca nakon ove populističke izjave, a koju je 2016. godine tata Đukanović stariji, tadašnji premijer, aminovao sinu Đukanoviću mlađem, i po ko zna koji put poslao poruku svim građanima Crne Gore, da će prva familija od usta građana uzimati i dok sunce grije, i dok voda teče, samo nijesu računali da će ovakvi vjetrovi duvati u našoj divnoj opelješenoj Crnoj Gori".

Minić poziva Markovića da vodi računa o "potrebama, životima, zdravlju i budućnosti svih porodica a ne samo jedne".

"Majka priroda postoji 4.5 milijardi godina, odnosno 22.500 puta duže od nas. Njoj nijeste potrebni ni Vi, ni ja, ali je ona potrebna svima nama jednako", kaže se u otvorenom pismu Valentine Minić.

"Zato Vam gospodine Markoviću dajem 22.500 razloga „majke prirode“ da hitno odgovorite na moj Zahtjev koji sam Vam po članu 50. Poslovnika Skupštine Crne Gore 18. oktobra prošle godine uputila, a koji se tiče Vašeg obećanja datog pred građanima Crne Gore. Podsjećam da je rok od 15 dana istekao 8. novembra prošle godine, pa Vam savjetujem da ne dozvolite sebi dodatnu kompromitaciju i luksuz koji ste dozvolili prvoj familiji, njenim bliskim srodnicima i energo-profiterima", zaključuje Minić u pismu.

Preporučujemo za Vas