URA Budva: Sveti Stefan nije na prodaju, pokrenuti krivični postupak zbog otimačine

„Da li je u stvari planirano da prodaja stanova za tržište na ovoj lokaciji treba da „ispegla“ i gubitke i nova ulaganja i novu zaradu od prodaje? I ključno pitanje – da li ih je iko od nadležnih pitao o porijeklu novca u ovakvim finansijskim okolnostima?“, pita Rađenović
3086 pregleda 2 komentar(a)
Blažo Rađenović, Foto: URA
Blažo Rađenović, Foto: URA
Ažurirano: 05.02.2020. 10:34h

Grad hotel „Sveti Stefan“, jedan od dva vodeća brenda nekadašenje zajedničke države, nije na prodaju i pod hitno treba pokrenuti krivični postupak protih svih lica uključenih u svojevrsnu otimačinu paštrovskih kuća na ostrvu, stoji u reagovanju koje potpisuje Blažo Rađenović, član OO URA Budva, nakon objave da su akcije „Svetog Stefana“ stigle na slobodno berzansko tržište.

„Ovo nije prvi put da pozivamo nadležne da reaguju, dok tužilaštvo nijemo ćuti na naše pozive, a Vlada Crne Gore nastavlja saradnju sa firmom koja iz godine u godinu bilježi milionske gubitke. U isto vrijeme ta firma najavljuje novih 70 miliona ulaganja u hotel „Kraljičina plaža“, što predstavlja podatak koji bi po prirodi i logici stvari morao biti posao i alarm za tužioca“, ističe Rađenović.

On u ime budvanskog pokreta URA pita „da li je prirodno da neko, u ovom slučaju firma "Adriatic propertis" grčkog bizmismena Petrosa Statisa (a vrlo vjerovatno domaćih partnera dobro poznatih crnogorskoj javnosti), koja posluje sa gubitkom po osnovu zakupa hotela Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža sada ulaže novih 70 miliona u hotel Kraljičina plaža.

„Da li je u stvari planirano da prodaja stanova za tržište na ovoj lokaciji treba da „ispegla“ i gubitke i nova ulaganja i novu zaradu od prodaje? I ključno pitanje – da li ih je iko od nadležnih pitao o porijeklu novca u ovakvim finansijskim okolnostima?“, pita Rađenović.

„Jasno je da od režima i institucija kojima je normalno da se usred izborne kampanje daju koverte od 97 500 € i da niko zbog toga ne bude procesuiran ne možemo očekivati ništa pozitivno ni u ovom po svemu sudeći sumnjivom poslu u kojem je očigledno pranje para. Ipak, paštrovske kuće na Svetom Stefanu su odoljele mnogim najezdama okupatora, napadima i pokušajima zauzimanja u raznim epohama. Niko iz režima koji se zaklinje u pravnu državu nije ni pokušao da pokrene pitanje da li njihovi bivši vlasnici danas možda treba da budu akcionari ovog hotelskog resursa, a ništa im ne smeta da na ovom terenu „vedri i oblači“, da prodaje i rasprodaje neko ko te kuće nije vjekovima koristio niti je ovaj vrijedni turistički brend kasnije učinio svjetski prepoznatljivim. Sigurni smo ipak da će imovina starih paštrovskih porodica preživjeti i ovaj pokušaj pohare i da će mještani naći način da ih odbrane“, poručuje Rađenović.

Rađenović ističe i da će URA Budva kao jedan od konstituenata izvršne vlasti u Budvi pozvati svoje koalicione partnere na novi građanski protest protiv ovakvog odnosa prema Svetom Stefanu i Miločeru.

„U međuvremenu još jednom pozivamo Vladu Crne Gore da raskine štetni ugovor sa firmom Adriatic propertis, tužilaštvo da preispita čitav slučaj - od transformacije Budvanske rivijere iz vlasništva Opštine Budva u vlasništvo vlade Crne Gore pa do sadašnje segmentacije i berzanskog „usitnjavanja“ - a građanke i građane Budve i Crne Gore da ne dozvole da pored njih živih nestaju prestali vrijedni resursi ovog grada i države“, zaključuje Rađenović u saopštenju.

Bonus video: