ISTRAŽIVANJE AGENCIJE DE FACTO CONSULTANCY

Oko 66 odsto građana ima pozitivan stav o EU, kriminal i korupcija glavne prepreke na putu ka članstvu

Istraživanje je za potrebe Delegacije EU uradila je agencija De Facto Consultancy, od 15. do 29. decembra 2019. godine. U istraživanju je učestvovalo 1.014 ispitanika
8709 pregleda 24 komentar(a)
Olivera Komar, šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav i glavni pregovarač  Aleksandar Drljević, Foto: Savo Prelević
Olivera Komar, šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav i glavni pregovarač Aleksandar Drljević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.02.2020. 18:59h

Oko 66 odsto građana Crne Gore ima pozitivan generalni stav o Evropskoj uniji (EU), a 24,3 odsto negativan, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja "Stavovi građana o evropskim integracijama i procesu pristupanja Crne Gore članstvu u EU".

Istraživanje je za potrebe Delegacije EU uradila je agencija De Facto Consultancy, od 15. do 29. decembra 2019. godine.

U istraživanju je učestvovalo 1.014 ispitanika.

Na pitanje da li lično podržavaju pristupanje Crne Gore EU, 66,4 odsto ispitanika podržava, dok se 26,7 odsto izjasnilo da ne podržava.

Ispitanici su na pitanje u kojoj oblasti su najveći problemi u državi, ocijenili nezaposlenost i manjak radnih mjesta, a potom korupciju i organizovani kriminal.

Kriminal i korupciju anketirani građani vide i kao najveće prepreke na putu države ka EU.

Za 28,8 odsto ispitanika prva asocijacija na EU je "bolja budućnost i poboljšanje života".

Olivera Komar iz agencije De Facto je kazala da su građani lično anketirani.

Komar je je kazala da je 76,2 odsto ispitanika na pitanje kako bi glasali na eventualnom referendumu o ulasku države u EU, odgovorilo da bi glasalo za, a protiv bi glasalo 20 odsto.

Građani, njih 53,3 odsto smatra da će se Crna Gora pridružiti EU do 2025. godine, a 10,4 odsto smatra da Crna Gora nikad neće biti članica EU.

Orav: Među ispitanicima i glasači političkih partija što šalje poruku i partijama

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav kazao je da su među ispitanicima i glasači političkih partija što šalje poruku i partijama.

Aivo Orav
Orav(Foto: Savo Prelević)

"Politički dijalog je potreban za samu državu, ali i za EU integracije", rekao je Orav.

On je kazao da je jasno šta građani žele i da čvrsto vjeruju u novi kvalitet života i stabilnost koju će pridruživanje EU donijeti.

"66 procenata građana ima pozitivan stav o EU i eventualnom referendumu, na kome bi 76 procenata Crnogoraca glasalo za. To su visoki procenti. Još uvijek građani vide EU kao najvećeg donatora i trgovačkog i političkog partnera i žele da to tako i nastavi", rekao je Orav.

Ističući da je istraživanje pokazalo da građani kao glavne prepreke ka EU vide nezaposlenost i složenu ekonomsku situaciju, Orav je kazao da crnogorski građani žele prosperitet i državu u kojoj će postojati vladavina prava u kojoj će se iskorijeniti korupcija i u kojoj će postojati mogućnost za omladinu, da ostanu u Crnoj Gori.

Drljević: Raduje me da je istraživanje potvrdilo da građani Crne Gore vjeruju u EU

Glavni pregovarač Crne Gore sa EU, Aleksandar Drljević istakao je da je istraživanje pokazalo da građani imaju jasnu perspektivu i da podržavaju ono što država radi, ali da razumiju da napredujemo prema EU u skladu sa okolnostima koje često ne zavise od nas, "o čemu svjedoči očekivanje otvaranja poslednjeg pregovaračkog poglavlja".

Aleksandar Drljević
Drljević(Foto: Savo Prelević)

“Raduje me da je istraživanje potvrdilo da građani Crne Gore vjeruju u EU, u proces pristupanja naše države Uniji, kao i u reforme koje sprovodimo i koristi koje će članstvo donijeti Crnoj Gori i građanima”, kazao je Drljević.

On je ocijenio da ih posebno raduje porast onih koji podržavaju pristupanje Crne Gore EU sa 65,9 na 66,4 procenta, nasuprot trendovima pada podrške što je zemlja bliže EU, koji su zabilježeni u ranijim proširenjima.

“Činjenica da više od dvije trećine građana podržava pristupanje Crne Gore EU ima posebnu vrijednost danas. Za nama je turbulentna godina koja je EU donijela brojne izazove na unutrašnjem planu, kao i istupanje iz članstva jedne od članica Unije”, ocijenio je Drljević.

Istraživanje, kako je kazao, pokazuje da građani podržavaju ulazak u EU zbog boljeg kvaliteta života i standarda, njene stabilnosti, mogućnosti za zapošljavanje, mogućnosti da putuju i zato što je to interes građana Crne Gore.

“Raduje nas da bi takva podrška građana bez sumnje bila iskazana i na eventualnom referendumu na kome bi za pristupanje EU glasalo 76,2 procenta od broja izašlih. Ovo je snažan motivacioni faktor za dalji rad, jer pokazuje da su sve aktivnosti usmjerene na informisanje javnosti u ovom procesu imale dobar odjek u javnost”, rekao je Drljević.

Istakao je da rezultate istraživanja koristiti u definisanju smjernica za dalji rad kada je u pitanju informisanje i uključivanje građana u proces EU integracija.