Krivokapić razgovarao sa Oravom: Nulta tolerancija za autokratske režime

„Tema sastanka bila je rasprava o aktuelnim dešavanjima u zemlji, sa posebnim osvrtom na poruke EU u nedavno usvojenoj Strategiji proširenja na zemlje Zapadnog Balkana, kojim povodom je najavljena posjeta Crnoj Gori predsjednika Evropske komije Žan Klod Junkera“
72 pregleda 23 komentar(a)
Ranko krivokapić Aivo Orav, Foto: SDP
Ranko krivokapić Aivo Orav, Foto: SDP
Ažurirano: 26.02.2018. 13:40h

Evropska unija (EU) promoviše novi pristup u odnosu prema Zapadnom Balkanu, u kojem će biti uspostavljen princip nulte tolerancije za autokratske režime, ocijenio je lider Socijaldemokratske partije (SDP), Ranko Krivokapić.

Krivokapić se danas sastao sa šefom Delegacije EU u Crnoj Gori Aivom Oravom.

„Tema sastanka bila je rasprava o aktuelnim dešavanjima u zemlji, sa posebnim osvrtom na poruke EU u nedavno usvojenoj Strategiji proširenja na zemlje Zapadnog Balkana, kojim povodom je najavljena posjeta Crnoj Gori predsjednika Evropske komije Žan Klod Junkera“, kaže se u saopštenju.

Krivokapić je, kako se navodi, iskazao zadovoljstvo što se politika proširenja EU ponovo aktuelizuje kao jedna od ključnih politika Unije.

„Vraćanje fokusa na Zapadni Balkan ljekovito će uticati na procese demokratizacije zemalja regiona i uspostavljanje vladavine prava i funkcionalnih institucija“, rekao je Krivokapić.

On je kazao da su ocjene iz Strategije o zarobljenim državama i vezama vlasti sa korupcijom i organizovanim kriminalom, do sada najpreciznija i najoštrija dijagnoza stanja u zemljama regiona.

„Naša briga je što se takve ocjene odnose i na Crnu Goru, a definiciju o partijski zarobljenoj državi SDP ističe u kontinuitetu kao glavnu prepreku suštinskom a ne simuliranom napretku ka EU i konstituisanju funkcionalne demokratije“, naveo je Krivokapić.

On je naglasio da EU očigledno promoviše novi pristup u odnosu prema regionu u kojem će biti uspostavljen princip nulte tolerancije za autokratske režime.

„Takvi režimi proizvode i multipliciraju negativne pojave u društvu, i kao sistemi skloni korupciji i vezama sa kriminalom, otvaraju prostor za upliv drugih geostrateških činilaca na koje su po prirodi stvari upućeni“, kazao je Krivokapić.

Oni, kako je naveo, istovremeno, zaklanjajući se iza parole o evropskom putu, a u praksi postupajući sasvim suprotno od vrijednosti EU, u javnosti kompromituju samu ideju evropskih integracija.

Krivokapić se zahvalio Oravu i podsjetio na važnu ulogu Delegacije EU u podršci Crnoj Gori u procesu pridruživanja.

Bonus video: