SNP: Nastavićemo borbu za vladavinu prava

Dodaju da je GRECO skrenuo pažnju i na to da nisu učinjene neophodne regulatorne promjene u Ustavu, zakonima i praksi, čiji bi cilj bio osnaživanje nezavisnosti Sudskog savjeta
760 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija
Ažurirano: 07.02.2020. 10:36h

Socijalistička narodna partija saopštila je da će nastaviti da se bori za vladavinu prava

"Na rad pravosudnog sistema Crne Gore ponovo je stiglo niz primjedbi. Ovoga puta direktno od specijalizovanog antikorupcijskog tijela Savjeta Evrope GRECO. Eksperti GRECO-a smatraju alarmantnim što u Crnoj Gori nije zabilježen napredak u pogledu sastava i nezavisnosti Sudskog savjeta, ali i u dijelu revidiranja disciplinskog okvira za sudije. U tom smislu, GRECO je najveću zabrinutost iskazao "zbog odluke koju je donio Sudski savjet da ponovo imenuje pet predsjednika suda za najmanje treći mandat, što nije u skladu sa njegovim preporukama." Ovdje se naročito potencira izbor Vesne Medenice za predsjednicu Vrhovnog suda po treći put, a koja je na toj funkciji već više od deset godina", saopšteno je iz SNP-a.

Dodaju da je GRECO skrenuo pažnju i na to da nisu učinjene neophodne regulatorne promjene u Ustavu, zakonima i praksi, čiji bi cilj bio osnaživanje nezavisnosti Sudskog savjeta.

"Naprotiv, sastav Savjeta je ostao isti, a kriterijumi za odabir članova koji nisu nosioci pravosudne funkcije nisu promijenjeni. S tim u vezi, posebno se ističe da nije ukinuto učešće ministra pravde po službenoj dužnosti u Savjetu. SNP CG je mnogo puta upozoravala da će, usled koncentracije prevelike vlasti u istim rukama, nastupiti razorne posledice po pravosudni sistem, ali i ukupan demokratski ambijent u državi. Ukazivali smo na neustavnost ponovnog izbora Vesne Medenice za predsjednicu Vrhovnog suda, kao što smo nedavno istakli da je nezakonit izbor Desanke Lopičić za predsjedavajućeg sudiju Ustavnog suda", kazali su iz SNP-a.

Povezani članci

07. Februar 2020.

I GRECO kritikuje treći mandat

Iz ove partije navode da je "jasno da se vlast ne ustručava ni da izmišlja nepostojeće funkcije kako bi sačuvala svoje pozicije i osigurala da nikada ne dođe u situaciju da mora pred nezavisnim sudovima davati objašnjenja za sva nedjela koja je učinila poslednjih decenija."

"Međutim, moramo ih razočarati. Ne samo da su građani Crne Gore svakog dana sve svjesniji dubine krize u koju nas je dovela tridesetogodišnja DPS vladavina, već i iz međunarodne zajednice stižu jasne poruke da je strpljenja i razumijevanja za njihove mahinacije sve manje. Socijalistička narodna partija će nastaviti da se bori za vladavinu prava, uz uvjerenje da predsjednici sudova, sudije i tužioci moraju biti potpuno nezavisni u svom radu, naročito od drugih grana vlasti, te da su dužni da polažu račune jedino građanima Crne Gore", zaključeno je.

Bonus video: