"SVIJET VAS POSMATRA"

Varhelji se sastaje i sa Amfilohijem: Dijalogom o Zakonu do rješenja

Evropski komesar je poručio da se radi o važnom pitanju za sve i da su zainteresovani za dijalog
13478 pregleda 80 komentar(a)
Varhelji, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Varhelji, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Ažurirano: 07.02.2020. 12:06h

Evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelji, poručio je da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti važno pitanje za sve i pozvao na dijalog, kako bi se došlo do rješenja koje bi svima bilo prihvatljivo.

Varhelji je danas, tokom zvanične posjete Podgorici, razgovarao sa premijerom Duškom Markovićem, a najavio je da će se susresti sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem.

“Nije na Komisiji da o tome govori, već je na svakoj zemlji da osmisli svoj sopstveni sistem u tom dijelu. Jedini savjet koji ću vam dati je, a danas ću se sresti sa mitropolitom, jeste da vas svijet posmatra, da je ovo važno pitanje za sve i da smo zainteresovani za dijalog”, istakao je Varhelji.

On je ohrabrio sve na dijalog i na iznalaženje rješenja koji bi bilo prihvatljivo svima.

Povezani članci

07. Februar 2020.

Varhelji pozvao opoziciju da učestvuje na izborima

“Ukoliko možemo da vam pomognemo u tom pravcu, ...tu smo i zaista bi bio prioritet da se nađe rješenje”, rekao je Varhelji, navodeći da je o tom pitanju kratko razgovarao na sastanku sa premijerom.

Marković je kazao da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti donijet u skladu sa preporukama Venecijanske komisije, najboljim međunarodnim standardima i praksom.

"Upoznao sam komesara sa inicijativom Vlade i mojim pismom MPC da zajednički sagledamo najbolja rješenja za implementaciju Zakona i potpisivanje temeljnog ugovora koji je uvijek poželjan model za postizanje ciljeva u odnosima države sa crkvom. Na taj način, još jednom demonstriramo demokratske kapacitete da kroz dijalog i razgovor rješavamo sva pitanja i dileme, i time jačamo odnose međusobnog povjerenja i poštovanja", kazao je Marković.

Preporučujemo za Vas