Pažin: Vlast i opozicija dijele odgovornost za funkcionalnost pravosuđa

Samo efikasno i odgovorno pravosuđe, koje ima sve uslove da donosi nezavisne, nepristrasne i stručne odluke, može zavrijediti visoko povjerenje građana i biti oslonac ukupnog društvenog razvoja, kazao je ministar pravde
3273 pregleda 5 komentar(a)
Sa prve sjednice Savjeta, Foto: Vlada Crne Gore
Sa prve sjednice Savjeta, Foto: Vlada Crne Gore

Iluzorno je i kratkovido razmišljanje da će bilo kome u Crnoj Gori biti bolje ako opozicija bude blokirala imenovanja na ključne pozicije u tužilaštvu i sudstvu i uslovljavala ih drugim nevezanim političkim zahtjevima, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar pravde, Zoran Pažin.

Pažin je kazao da samo efikasno i odgovorno pravosuđe koje ima sve uslove da donosi nezavisne, nepristrasne i stručne odluke može zavrijediti visoko povjerenje građana i biti oslonac ukupnog društvenog razvoja.

On je to rekao na prvoj sjednici Savjeta za praćanje sprovođenja Strategije reforme pravosuđa 2019-2022.

Pažin je podsjetio da Ustav i zakoni Crne Gore propisuju visok stepen zajedničkog odlučivanja i podijeljenu odgovornost vlasti i opozicije za funkcionisanje ključnih pravosudnih institucija, a time i ukupan razvoj društva i evropski put Crne Gore.

On je ocijenio da je iluzorno i kratkovido razmišljanje da će bilo kome u Crnoj Gori biti bolje ako stanje vladavine prava bude gore, odnosno ako opozicija bude blokirala imenovanja na ključne pozicije u tužilaštvu i sudstvu i uslovljavala ih drugim nevezanim političkim zahtjevima.

"Moramo kao odgovorni ljudi misliti izvan dnevnih političkih ciljeva, kako da na te vitalne pozicije dovedemo najodgovornije i najstručnije osobe. Jer nema te politike koja želi dobro Crnoj Gori koja se može ostvariti bez stabilne vladavine prava“, kazao je Pažin.

On je ocijenio da se ostvarenje jasnije linije odgovornosti Tužilačke organizacije može postići samo kroz široki politički i društveni dijalog o novim pravnim rješenjima kako vrednovati rezultate u borbi protiv svih vrsta kriminaliteta, sa posebnim akcentom na najteže oblike poput organizovanog kriminala.

"Ali i kome adresirati odgovornost ukoliko ti rezultati izostanu", rekao je Pažin.

Ministar pravde je ukazao da je politički sistem Crne Gore pravno projektovan za mnogo viši stepen demokratske kulture, dijaloga i saradnje od onog kojeg danas imamo, kada je riječ o važnim nacionalnim pitanjima.

„Zato je odgovornost prije svega na ključnim političkim akterima da svoju verbalnu posvećenost evropskim vrijednostima pokažu na djelu i daju nepodijeljenu podršku ključnim pravosudnim institucijama zaduženimza vladavinu prava i ukupni napredak društva. Na to nas sve obavezuje dvotrećinska podrška građana evropskoj budućnosti Crne Gore“, zaključio je Pažin.

Savjet za praćanje sprovođenja Strategije reforme pravosuđa 2019-2022 formiran je radi praćenja aktivnosti državnih organa usmjerenih na jačanje nezavisnosti, nepristrasnosti, odgovornosti i efikasnostipravosuđa.

"Savjet prati integracije u evropski pravosudni sistem, jačanje dostupnosti, transparentnosti i javnog povjerenja u pravosuđe, kao i razvoj državnih organa i profesija koje rade u sistemu pravosuđa", kaže se u saopštenju.

Bonus video: