Varhelji: Proširenje EU prioritet rukovodstva Evropske Komisije

"U pogledu aktuelne situacije u vezi sa nedavno usvojenim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti EU i EK nijesu tu da bi dale smjernice kako država reguliše pitanja vjerskih sloboda, a do rješenja treba pokušati doći kroz dijalog na način koji će biti prihvatljiv objema stranama“
3533 pregleda 40 komentar(a)
Varhelji i Đukanović, Foto: Predsjednik.me
Varhelji i Đukanović, Foto: Predsjednik.me

Proširenje Evropske unije (EU) biće prioritet novog rukovodstva Evropske Komisje (EK), rekao je komesar za proširenje EU Oliver Varhelji, navodeći da je njegov postavljen zadatak da barem jedna država iz regiona bude spremna za članstvo do kraja mandata aktuelne EK.

Varhelji je, na radnom ručku sa predsjednikom Crne Gore Milo Đukanovićem, potvrdio da će nova Komisija biti geopolitička i da će se više i dublje uključiti u pitanja vanjske politike na strateški način.

"Zapadni Blakan, će u tom smislu biti neka vrsta testa, jer ako ne budemo uspješniji nego ranije, onda nećemo biti kredibilna geopolitička Komisija“ kazao je Varhelji.

On je najavio pojačano prisustvo, uticaj, saradnju i podršku razvoju zemljama Zapadnog Balkana u procesu proširenja.

Prema njegovim riječima, bilo je izvjesnog zamora od proširenja, ali upravo proširenje će biti prioritet rukovodstva EK.

"Zato je za mene bilo ključno da ovako rano posjetim Crnu Goru koja je predvodnik u ovom procesu i možda jedna od potencijalnih zemalja koja bi mogla biti spremna za članstvo do 2024. godine“, istakao je Varhelji.

On je poručio da nudi partnerstvo Crnoj Gori na tom putu i ukazao na potrebu ubrzanja reformi, jasnu opredijeljenost i brzo reagovanje.

"U pogledu aktuelne situacije u vezi sa nedavno usvojenim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti EU i EK nijesu tu da bi dale smjernice kako država reguliše pitanja vjerskih sloboda, a do rješenja treba pokušati doći kroz dijalog na način koji će biti prihvatljiv objema stranama“, poručio je Varhelji.

Đukanović je rekao da je zadovoljan posjetom Varheljija nedugo nakon njegovog izbora i početka rada nove EK i da je njegova posjeta znak ohrabrenja da će proces proširenja dobiti željenu dinamiku, a evropska perspektiva regiona biti izglednija i dostižna.

On je podsjetio na opredijeljenost Crne Gore za ostvarivanje evropske perspektive, kao najbolje moguće i jedine dobre perspektive za zemlje Zapadanog Balkana, uz sprovođenje reformi i poštovanje pravila igre koja važe u zajedničkoj evropskoj kući.

"Uprkos raznim fazama političkog i društvenog života kroz koji prolazimo, kao što je aktuelna situacija opterećenja nasljeđem iz perioda disolucije bivše Jugoslavije, ne dozvoljavamo da nam to zaokupi dominantu pažnju, već te procese rješavamo u svrhu emancipacije i u skladu sa demokratskim standardima Evrope“, pojasnio je Đukanović.

On je rekao da je uvjeren da je mjesto Crne Gore u Evropi i da visoko dostignutim nivoom ekonomskih i demokratskih standarda budemo dio ujedinjene i moderne Evrope 21. vijeka.

Crna Gora će, kako je naveo, biti veoma odgovoran partner i posvećeni promoter evropskih vrijednosti u regionu.

"Potvrda tome je i poziv na dijalog svim relevantnim društvenim činiocima u cilju podsticaja i mobilizacije cijelog društva da kroz kvalitetan process, a ne prečicama, dođemo do članstva koje će biti zasluženo“, rekao je Đukanović.

Đukanović je kazao da je zadovoljan novim geostrateškim pristupom EK, jer je to ono na čemu je insistirao u svim razgovorima sa evropskim zvaničnicima u prethodnom periodu.

On je pozdravio napore za konsolidacijom Evrope, kao i korake u novoj metodologiji pristupanja, ističući da nas ohrabruje ambicija nove EK i pružanje prilike zemljama kandidatima da i prije nego postanu članice budu dio napora podizanja globalne konkurentnosti Evrope.

Sagovornici su tokom radnog ručka kojem je prisustvovao i šef delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav, ukazali na značaj dijaloga za rješavanje svih pitanja, kao uslova za evropski put i punu stabilnost.

Bonus video: