Mandić: Želimo da ovo bude pravno uređena država i da Srbi ne budu građani drugog reda

"Trobojke koje su ukrasile Crnu Goru ovih dana svjedoče o nepobjedivosti i snazi našeg naroda'', rekao je lider Nove srpske demokratije
7253 pregleda 56 komentar(a)
Andrija Mandić, Foto: Filip Roganović, Filip Roganović
Andrija Mandić, Foto: Filip Roganović, Filip Roganović

U odbrani svetinja Srpske pravoslavne crkve se mora istrajati, a pad režima Mila Đukanovića neophodan je preduslov da Crna Gora krene putem moralne i duhovne obnove, zaključeno je na sjednici Glavnog odbora Nove srpske demokratije (NSD) u Podgorici.

Kako je saopšteno iz te partije, predsjednik NSD i poslanik Demokratskog fronta, Andrija Mandić, kazao je da Nova srpska demokratija svih ovih godina nije ni za milimetar popustila u odbrani srpske nacionalne ideje i srpskog identiteta i da nikada neće pristati da se Crna Gora gradi na antisrpskim osnovama.

,,Crna Gora je u prošlosti bila država srpskog naroda. Danas je ono uspostavljena na antisrpstvu, a mi se borimo protiv diskriminacije i nasilne asimilacije našeg naroda. Želimo da ova zemlja postane pravno uređena država, a da građani srpske nacionalnosti i pripadnici SPC ne budu građani drugog reda'', poručio je Mandić i istakao, kako navode iz NSD, da u Crnoj Gori ne postoji druga pravoslavna crkva osim pomjesne Srpske pravoslavne crkve.

,,I trobojke koje su ukrasile Crnu Goru ovih dana, svjedoče o nepobjedivosti i snazi našeg naroda'', rekao je on.

,,Velika borba za odbranu svetinja očigledno ima podršku ne samo u pravoslavlju, nego i na najvažnijim međunarodnim adresama. Komesar za proširenje EU, Oliver Verhelji, koji je boravio u Crnoj Gori, a koji dolazi iz Mađarske, govori isto ono što i mi kažemo – da je crkva odvojena od države, da država i partije ne mogu da određuju da li će neka crkva biti autokefalna ili ne. Jedino crkva ima pravo da to uređuje, u skladu sa kanonima, i niko drugi izvan crkve, a jedina kanonska pravoslavna crkva u Crnoj Gori je Srpska pravoslavna crkva, i samim tim sve ovo što je uradio režim Mila Đukanovića je besmisleno, nepošteno i zlikovački, i to mora pasti'', kazao je lider NSD.

Mandić je, kako navode iz te partije, rekao da je mitropolit Amfilohije jasno poručio da će ili pasti zakon ili Vlada, i da je to moto "kojeg svi treba da se pridržavamo i da istrajemo na jednoj osnovnoj ideji, da moramo da odbranimo svetinje, da moramo da odbranimo srpstvo u Crnoj Gori, i da moramo da izdržimo u toj borbi, poslije svega što smo prošli."

,,I mi ne treba da krijemo, nego da jasno, sa ponosom uvijek potvrdimo - da, baš mi smo bili ona iskra u kamenu koja je pokrenula ove događaje kojima se danas ponosi čitavo pravoslavlje. Mi nismo repa bez korijena, niti smo neko ko je ograđen na teritoriji današnje Crne Gore, nego pripadamo narodu koji broji deset miliona, narodu koji pripada velikoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Za nas je svaki naš sunarodnik brat nezavisno od toga gdje živi. A oni su nam to bratstvo dokazali snagom srpske solidarnosti i masovnim učešćem na litijama podrške, koje se organizuju od Čikaga do Australije'', istakao je Mandić.

On je rekao, kako stoji u saopštenju, da su NSD i Demokratski front izdržali i da će izdržati sve napade režima.

,,Prošli smo hapšenja, zatvore, maltretiranja, pritiske, šikaniranje naših porodica, ali se nismo slomili nego još snažnije i odlučnije nastavljamo do konačne pobjede i rušenja Đukanovićevog režima", zaključio je Mandić.

Bonus video: