LP Podgorica: Devastiranje Duklje prijetnja cijeloj naciji

"Od onih koji su decenijama unazad devastirali crnogorske crkve i manastire, falsifikujući tako istoriju i kulturu države čija državnost seže skoro hiljadu godina, više nas ništa ne može iznenaditi"
2093 pregleda 25 komentar(a)
Liberalna partija, Foto: Liberalna partija
Liberalna partija, Foto: Liberalna partija

Odbor Glavnog grada Liberalne partije(LP) najoštrije je osudio slučaj devastacije crnogorskog kulturnog i istorijskog nasljeđa.

"Nakon dvije hiljade godina, brojnih osvajača, rušitelja i hordi, koje su mačem i ognjem uništavale sve pred sobom, drevna Duklja je dočekala još jednu generaciju koja želi da je uništi. Izgleda da ono što ni najveći osvajači i okupatori nijesu uspjeli da urade, ovih dana to nastoje da ostvare srpski nacionalisti i zatirači crnogorskog identiteta i istorije, ujedinjeni pod maskom navodne odbrane svetinja", navodi se u saopštenju Liberalne partije.

Odbor LP Glavnog grada smatra da se ovim činom jasno otkriva pravi cilj protesta SPC.

"Nevjerovatno je da je nekim pojedincima ili grupama palo na pamet da pišu grafite “Smrt Crnogorcima” ili “Smrt Crnoj Gori” i da na taj način prijete jednoj cijeloj naciji i državi. Sada, kada im je ponestalo ideja i kada su prefarbali spomenike oslobodiocima i borcima iz Drugog svjetskog rata u Golubovcima prešli su na Duklju. Duklja je simbol trajanja crnogorskog identiteta i njeno skrnavljenje je jasan pokazatelj želje i namjere da se taj identitet uništi", navode iz LP.

Dodaju da je "malo reći šta Crnogorcima znači Duklja i koliko je ovaj narod ponosan na svaki njen kamen koji je sačuvan dva milenijuma. Zato je još teže razumjeti ovaj vandalski čin".

Iz LP su upitali "šta je sljedeće? Nakon zločina nad spomenikom kulture starim skoro dvije hiljade godina, treba li da strahujemo da će “branitelji svetinja” prekrečiti i Spomenik partizanu borcu na Gorici? Ili će, kako pokazuje najnoviji slučaj iz Nikšića, sljedeći put krenuti na kuće onih koji ne misle kao oni?"

"Od onih koji su decenijama unazad devastirali crnogorske crkve i manastire, falsifikujući tako istoriju i kulturu države čija državnost seže skoro hiljadu godina, više nas ništa ne može iznenaditi", zaključuju iz LP.

Bonus video: