Čavušoglu: Hvala vam što niste dali priliku da izdajice nađu utočište u Crnoj Gori

Čavušoglu je istakao da je Turska prijatelj Crnoj Gori, te je prenio pozdrave turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana
8232 pregleda 31 komentar(a)
Čavušoglu, Foto: BETA/AP
Čavušoglu, Foto: BETA/AP

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Čavušoglu započeo je danas zvaničnu posjetu Crnoj Gori razgovorima sa reisom Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatom Fejzićem, javlja agencija Anadolija.

Osim Fejzića, turskog šefa diplomatije su u medresi "Mehmed Fatih" u Milješu, dočekali i predstavnici Albanaca i Bošnjaka kao i turski alumnisti i investitori.

Čavušoglu je istakao da je Turska prijatelj Crnoj Gori, te je prenio pozdrave turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, prenosi Anadolija.

On je rekao da je Turska postavila cilj da 2023. godine bude deseta ekonomska sila u svijetu i treća u Evropi.

“Kako smo do danas postizali naše ciljeve tako ćemo i ubuduće. Naša snaga nije uperena protiv bilo koga. Kako mi jačamo tako pomažemo ljudima koji su u teškoj situaciji”, rekao je Čavušoglu.

On se zahvalio građanima Crne Gore što nisu podržali puč protiv turskog predsjednika.

Istakao je i da se Turska pod vođstvom Erdogana izborila sa teškoćama iznutra i spolja.

“Na kraju smo bili suočeni sa izdajničkim pokušajem puča i pobjedili smo sa našim narodom. I sada se sa njima borimo i želim da vam se zahvalim što niste dali priliku da te izdajice nađu svoje utočište u Crnoj Gori. Nastavite da budete oprezni”, rekao je Čavusoglu.

Čavusoglu je rekao da dvije države imaju dobru saradnju u svim oblastima i poručio da će Turska podržati članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji kao što je učiniti prilikom učlanjenja u NATO.

“Oni koji žive van Turske da na najbolji način budu na usluzi državi i podržavamo ih da što više investiraju u Crnu Goru. Tražimo od privrednika da podrže privrednu platformu naše ambasade u Crnoj Gori. Ponosni smo na uspjeh naših privrednika”, kazao je Čavušoglu.

On je rekao da su veze dvije države jake i podsjetio da je Turska imenovala Sadata Hajdarpašića za počasnog konzula u Bijelom Polju.

On je kazao da dvije države treba da sarađuju u oblasti turizma, tehnike, vojne industrije i robne razmjene.

“Svaki građanin Crne Gore ima neku vezu sa Turskom. Tako da je mir i spokoj muslimana u Crnoj Gori kao i naš mir i spokoj”, rekao je Čavusoglu.

Na pitanje jednog od učesnika skupa kada će turski predsjednik posjetiti Crnu Goru, Čavušoglu je rekao da bi on trebao da posjeti Crnu Goru u narednih šest mjeseci.

“Prošle godine sam htio da dođem i tri puta sam morao da odustanem. Nadam se da će i predsjednik doći u Crnu Goru”, rekao je Čavušoglu.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić je kazao da je Turska bitna za sve mislimane u Crnoj Gori ali da su dobri i odnosi dvije zemlje.

Čavušoglu je prije sastanka u medresi posjetio Nizamsku džamiju u Tuzima, čiju je rekonstrukciju 2010. godine završila Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).

Bonus video: