Prvo razgovor sa Vladom pa inicijativa Ustavnom

Radići su prethodno podnijeli inicijativu US za ocjenu ustavnosti crnogorskog propisa, ali su je povukli 6. februara o čemu su obavijestili Mitropoliju, ali i Evropski sud za ljudska prava
4628 pregleda 17 komentar(a)
Sporan i izbor predsjedavajućeg sudije: Sa sjednice Ustavnog suda, Foto: Luka Zeković
Sporan i izbor predsjedavajućeg sudije: Sa sjednice Ustavnog suda, Foto: Luka Zeković

Nakon Sinoda i Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve, i beogradska advokatska kancelarija Radić povukla je inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti, navodeći da su to učinili kako ne bi omeli dijalog Mitropolije crnogorsko-primorske sa Vladom i jer ne vjeruju u objektivnost Ustavnog suda.

Evropski sud za ljudska prava je krajem januara odbacio zahtjev Radića koji su predložili suspenziju zakona, navodeći da o tome treba najprije da vijeća Ustavni sud Crne Gore i jer se tim zakonom direktno ne krše nečija ljudska prava, odnosno nema povrede prava na život, mučenja i slično.

Radići su prethodno podnijeli inicijativu US za ocjenu ustavnosti crnogorskog propisa, ali su je povukli 6. februara o čemu su obavijestili Mitropoliju, ali i Evropski sud za ljudska prava.

“U cilju izbjegavanja nesporazuma.... prihvatili smo molbu i ovlastili smo Mitropoliju da povuče našu inicijativu kod Ustavnog suda. Na taj način, nakon što su Patrijaršija i Sinod SPC povukle svoje inicijative, željeli smo da Mitropoliji Srpske pravoslavne crkve ostavimo slobodne ruke da pregovara i zaključi temeljni ugovor kao što je to Crna Gora učinila 2012. godine, kada je ratifikovala Temeljni ugovor sa Svetom stolicom u Vatikanu.

Svesrdno podržavajući u istoriji nezabilježene protestne litije, nismo željeli da na bilo koji način budemo smetnja Mitropoliji i vjernicima u ostvarivanju vjekovnih, nesmetanih prava,” rekli su iz advokatske kancelarije Radić “Vijestima”.

U pismu Ustavnom sudu oni su izrazili nezadovoljstvo što nije pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti:”...Iako ga na to obavezuju propisi ni nakon mjesec dana Sud se nije obratio Skupštini u cilju traženja izjašnjenja”, navodi se u dopisu US.

U tom Sudu “Vijestima” je međutim nezvanično rečeno da su se oni već obratili parlamentu i da je bio određen sudija izvjestilac.

Advokati navode i da bi eventualnu odluku US potpisao “predsjedavajući sudija”, koji je nelegalno izabran. US je izabrao sutkinju Desanku Lopičić za predsjedavajućeg sudiju iako to ne propisuje Ustav, Zakon o Ustavnom sudu, a ni Poslovnik.

Mitropolija crnogorsko-primorska najavila je početkom januara inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona, ali ona još nije podnijeta. Ustavom i Zakonom o US, nije ograničen rok u kome se to može učiniti.

Radići su obavijestili i Evropski sud za ljudskla prava da odustaju od ranije pokrenute inicijative.

Vlada još nije objavila termine kada bi mogli početi razgovori sa MCP, a kada će to učiniti nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti”.

Prihvatili molbu MCP-a, sumnjaju u zloupotrebu vlasti

“Sve više smo svjesni da postojanje bilo kakvog postupka kod Ustavnog suda može biti zloupotrijebljeno od strane crnogorske vlasti, posebno nakon što su sudije tog suda 27. 1. 2020. donijele odluku o izboru predsjedavajućeg sudije US-a. Tako postavljen predsjedavajući postao je nadležan za donošenje i potpisivanje odluka US i predstavlja nastavak dešavanja 27. 12. 2019. kada je u noći u 2.30 časova nakon hapšenja 17 opozicionih poslanika bez obzira na njihov imunitet, i uz prisustvo policije,.... usvojen osporeni zakon”, navodi se u pismu advokatske kancelarije Radić Mitropoliji, u kome je obavještavaju da su prihvatili njihovu molbu da povuku inicijativu.

Bonus video: