Evropski zeleni podržali plan URA: Zaštititi Goricu od devastacije

"Šaljemo punu podršku Građanskom pokretu URA, nevladinim i civilnim organizacijama u borbi da brdo Gorica - kao pluća Podgorice - bude proglašeno zaštićenim prirodnim dobrom, kako bi se sačuvalo od agresivne urbanizacije koja se sprovodi u tom gradu", poručio je Vajc, saopštili su iz URE
1036 pregleda 1 komentar(a)
Podrška upućena URI, Foto: URA
Podrška upućena URI, Foto: URA

Kopredsjedavajući pokreta Evropskih zelenih i poslanik u Evropskom Parlamentu (EP) Tomas Vajc, podržao je inicijativu Građanskog pokreta URA da se brdu Gorica dodijeli stepen zaštićenog prirodnog dobra, saopštili su iz tog pokreta.

"Šaljemo punu podršku Građanskom pokretu URA, nevladinim i civilnim organizacijama u borbi da brdo Gorica - kao pluća Podgorice - bude proglašeno zaštićenim prirodnim dobrom, kako bi se sačuvalo od agresivne urbanizacije koja se sprovodi u tom gradu", poručio je Vajc, saopštili su iz URE.

Podgorička URA ranije je predala Skupštini Glavnog grada Inicijativu za očuvanje brda Gorica i izradu Studije zaštite, kojom bi dobilo status zaštićenog prirodnog područja.

Usvajanje te Inicijative bi, prema riječima predlagača Luke Rakčevića, predstavljao “veliki iskorak ka suštinskoj zaštiti brda Gorica i zaustavljanju dalje devastacije“.

“Gorica je decenijama žrtva devastacije, divljačkog urbanizma i betoniranja njenih zelenih površina, zbog čega takvoj katastrofalnoj praksi moramo stati na kraj. Ukoliko Gorica dobije status – zaštićenog prirodnog dobra, to će biti prvi veliki korak u pravcu njene suštinske zaštite i početak radikalno drugačijeg i odgovornijeg odnosa prema plućima našeg grada“, kazao je ranije predsjednik odborničkog kluba “Podgorička URA – Pravo na grad!“, poručio je Rakčević.

Bonus video: