Fajon: Crna Gora da nastavi reforme bez obzira da li će pregovarati po staroj ili novoj metodologiji

“Nova metodologija može da ubrza proces pregovora, jer je i evropski komesar za proširenje rekao da se može jedan tematski klaster zatvoriti u jednoj godini, što bi značilo da, u najboljem slučaju, neka zemlja može da ispuni sve uslove za ulazak u EU u roku od šest godina”, navela je Fajon
3355 pregleda 1 komentar(a)
Fajon, Foto: BETAPHOTO
Fajon, Foto: BETAPHOTO

Crna Gora treba da nastavi da sprovodi reforme i čini sve da što prije ispuni uslove za ulazak u Evropsku uniju (EU), bez obzira da li će pregovarati po staroj ili novoj metodologiji, smatra poslanica u Evropskom parlamentu, Tanja Fajon.

Fajon je agenciji MINA rekla da nova metodologija Evropske komisije (EK) može da ubrza proces pregovora, ali da sve zavisi od predanosti zemlje kandidata procesu približavanja ka EU.

“Nova metodologija može da ubrza proces pregovora, jer je i evropski komesar za proširenje rekao da se može jedan tematski klaster zatvoriti u jednoj godini, što bi značilo da, u najboljem slučaju, neka zemlja može da ispuni sve uslove za ulazak u EU u roku od šest godina”, navela je Fajon.

Nova metodologija, kako je kazala, predlaže i sankcije za stagniranje ili nazadovanje u tom procesu.

“Crna Gora stoga treba da nastavi da sprovodi reforme i čini sve da, što je prije moguće, ispuni uslove za ulazak u EU, da li uzimajući u obzir novu ili staru metodologiju”, poručila je Fajon.

Crna Gora, kako je kazala, ne treba da čeka na usvajanje novog predloga metodologije za proširenje, već da nastavi sa sprovođenjem reformi.

Kako je navela Fajon, nova metodologija EK, ukoliko bude usvojena, biće relevantna za sve zemlje koje će tek da počnu pregovore sa EU.

“Stoga ta metodologija ne može da djeluje retroaktivno, ali omogućava zeljama koje su već u procesu pregovora da odluče da li će da nastave po staroj ili po novoj metodologiji svoj pregovarački proces”, rekla je Fajon.

To je, kako je kazala, koretno prema zemljama koje su već u tom procesu.

„Ukoliko im više odgovara nova metodologija, mogu onda da nastave pregovore u skladu sa novom metodologijom”, rekla je Fajon.

Ona je kazala da su ključne novine, koje su predstavljene u novoj metodologiji, četiri principa na kojima se zasniva taj ojačani proces proširenja, a to je više kredibiliteta, jače političko upravljanje, više dinamike u procesu, kao i predvidljivost, pozitivna i negativna uslovljenost.

Kako je dodala, novina je to da su u predlogu nove metodologije pregovarčka poglavlja podjeljena u šest tematskih klastera.

„Poglavlja su grupisana u šest tematskih klastera - osnove koje se dotiču rada pravne države i vladavine prava, unutrašnje tržište, konkurentnost i inkluzivni rast, zelena agenda i održiva povezanost, resursi, poljoprivreda i kohezija i spoljni odnosi“, precizirala je Fajon.

Ona je dodala da će se tematsko poglavlje koje se odnosi na osnove otvoriti prvi i zatvoriti zadnje.

Bonus video: