URA i Crnogorska: Paljenje zastave maligna provokacija

"Ko god bio/bila NN lica koja su spalila državnu zastavu na budvanskom šetalištu, izvjesno je da emotivno grijanje na toj vatri neće smanjiti nejednakost i nesigurnost crnogorskih građana, opljačkane resurse i zabrinutost pred budućnošću, pa ni goruće probleme našeg grada"
6880 pregleda 19 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 17.02.2020. 10:41h

Budvanski odbori GP URA i Crnogorske osudili su jučerašnje paljenje crnogorske zastave na jednom plažnom baru.

“Budva je grad koji je u Crnoj Gori prošlog vijeka najbrže postajao otvoren prema svijetu, pa u dobroj mjeri i kosmopolitski, koliko su mu to društveno-političke okolnosti dozvoljavale. Iz te je perspektive teško zamisliti da će upravo Budva jednom postati politička arena u kojoj će se složenost političkog života zajednice rješavati ritualnim paljenjem sopstvene državne zastave. Izvjesno je da je takav čin uvreda svim sugrađanima/kama koji ne žele, niti su spremni da za svoja brojna građanska nezadovoljstva nalaze katarzu u ovakvim simboličkim činovima”, ističu iz ove dvije vladajuće budvanske partije

Podsjećaju da je “Neujednačena je praksa kažnjavanja zbog ovakvog čina među državama (od Belgije gdje nije zabranjena do Njemačke gdje može značiti do tri pa i do pet godina zatvora) i ona svakako mnogo duguje politčkom kontekstu”.

“A politički kontekst Crne Gore je sada takav da je neopozivo i sigurno udaljava od onoga ka čemu su generacijama stremili njeni najbolji građani. Za Budvu je posebno tužno što se i sama pridružila nemilim scenama kakav je bio prizor čerečenja državne zastave od strane djece koja svakako ne razumiju sopstveno učešće u ritualu sa političkom simbolikom. Ko god bio/bila NN lica koja su spalila državnu zastavu na budvanskom šetalištu, izvjesno je da emotivno grijanje na toj vatri neće smanjiti nejednakost i nesigurnost crnogorskih građana, opljačkane resurse i zabrinutost pred budućnošću, pa ni goruće probleme našeg grada. Zbog toga ovaj čin smatramo nepotrebnom i zlonamjernom provokacijom i malignim prilogom dijeljenju građana, raspirivanju mržne i potencijalnim nekontrolisanim ponašanjima, posebno maloljetnika”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: